Folkdans: Folkdansaren som lyfter fram svenska traditioner

Mötet:  Thommas Andersen

Thommas Andersen, dansare och tränare i Skansens folkdanslag, upplever att traditioner både är ett sätt att knyta an till rötterna och en brobyggare i mötet med andra kulturer. Foto: Elsa Avander


I samband med Skansens årliga julmarknad dansar Skansens folkdanslag. En av de drivande krafterna i folkdanslaget är Thommas Andersen, som här berättar om sitt intresse för dans och äldre traditioner.


På vackra Djurgården i Stockholm ligger populära Skansen, som under sommarhalvåret drar besökare från när och fjärran och som ordnar traditionsenlig julmarknad under vinterhalvåret. Friluftsmuseet är grundat av Artur Hazelius och invigdes 1891. Året efter bildades Skansens folkdanslag som är Sveriges äldsta med en obruten verksamhet. Folkdanslaget firar 130-årsjubileum i år. Under hösten kan både danserfarna och nybörjare gå på prova på-kurs och få uppleva dansglädje, gemenskap och kulturarvet.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!