Flera så kallade hawalabolag har fått sin bankkonton avstängda. Detta efter att bankerna anser att företagen inte har tillräcklig kännedom om kunderna. Samtidigt har flera personer gripits efter att ha försökt föra ut miljontals kronor i kontanter ur landet, rapporterar SR Ekot.
I måndags greps en man på Arlanda flygplats efter att ha försökt föra ut miljontals kronor i kontanter. Han är nu misstänkt för penningtvätt.
Polisen utreder
Hawala-företag gör penningöverföringar till Somalia. Enligt radiokanalen har Swedbank och Nordea stängt av sex respektive två bankkonton.
I samband med detta har flera personer under de senaste veckorna försökt föra över pengar fysiskt till utlandet via flyg. Polisen utreder nu huruvida tillvägagångssättet är olagligt.
Det är dock inte olagligt att föra ut pengar ur landet. Men om summan överstiger 10 000 Euro måste man anmäla detta till Tullverket. Påträffas man med en stor summa pengar måste man berätta för polisen var pengarna kommer ifrån och vart de ska.
2017 skärptes lagen om penningtvätt. Det innebär att bankerna måste ha en viss kundkännedom för att kunna säkerställa att det inte sker någon penningtvätt eller att pengar finansieras till terrorverksamhet.
Tidigare har Doku avslöjat att pengar har förts över till terrororganisationen IS via hawalabanker. Bland annat har tusentals kronor förts över från Göteborg till Kenya som i slutändan var avsedd till den omskrivna IS-terroristen Michael Skråmo.
Stängningen av bankkontona oroar samtidigt många svensk-somalier eftersom de inte kan skicka pengar till sina släktingar i Somalia.
Somalias utrikesminister, Ahmed Isse Awad, säger till Ekot att pengarna är en viktig livlina för många somalier.
– Diasporan i andra länder är faktiskt det som har hjälpt Somalia genom åren. Det handlar om över en miljard dollar om året.
Han har fått information från Somalias riksförbund om att många hawalabolag har fått sina konton avstängda. Han har nu tagit upp frågan med Sveriges utrikesminister Margot Wallström, enligt Ekot.
Risk att kriminella använder bolagen
Samtidigt säger Magnus Karlsson, strategisk analytiker på Finanspolisen, till radiokanalen att det finns risk att hawalabolagen används i kriminella syften.
– De flesta av de här bolagen har sina kontor i särskilt utsatta områden, där det finns en hög grad av kriminalitet. Här finns då också en risk att kriminella aktörer använder de här företagen, säger han till SR.
Polisen har nu gripit flera personer som har försökt föra ut miljontals kronor i kontanter ur landet. Oftast sker det via Dubai.
Kammaråklagare Ashraf Ahmed berättar för Ekot att det kan röra sig ”om 50 till 100 miljoner kronor som har förts ut ur Sverige på det här sättet”.
Enligt Habane Hassan, ordförande i Somaliska riksförbundet, är det ett 20-tal kontor som har fått sina bankkonton avstängda sedan årsskiftet.
Han säger till Ekot att han flera medlemmar har hört av sig till honom och undrat varför man får sina konton nedstängda då de inte kan skicka pengar till sina släktingar. Han menar att ”det är en jätteallvarlig situation i dag utifrån ett humanitärt synsätt”.
Flera väletablerade hawalakontor, som är godkända av Finansinspektionen, har ändå fått sina bankkonton avstängda. Många svensk-somalier är därför oroliga för att alla penningöverföringar på lagligt sätt till Somalia ska försvinna.