Majoriteten av kommunerna har klarat att ta emot de nyanlända som de anvisats under 2016. Cirka 20 kommuner har fortfarande anvisade personer kvar att ta emot enligt 2016 års kommuntal.
Av 21 700 personer återstår i dag cirka 300 personer som har uppehållstillstånd och har väntat längre än sex månader på att flytta från asylboende till den anvisade kommunen, enligt Migrationsverket.
– Då har man i stort sett lyckats med uppdraget, säger Veronika Lindstrand Kant, tillförordnad operativ chef på Migrationsverket, till TT.
– För den enskilde är det viktigt att snabbt kunna bosätta sig i en kommun och komma i gång med sin etablering. Det gäller inte bara bostad, utan den trygghet som följer med.
20 har anvisade personer kvar
Med en dryg månad kvar till årsskiftet hade 45 kommuner inte ens nått upp till halva sin kvot. Nu är det cirka 20 kommuner som fortfarande har vissa anvisade personer kvar att ta emot enligt 2016 års kommuntal.
Några av kommunerna som fortfarande har anvisade nyanlända kvar att ta emot är Partille, Staffanstorp, Tyresö och Täby. Enligt Migrationsverket kommer dock Täby kommun att lösa de återstående för 2016 inom de närmaste veckorna.
"Har verkligen gett resultat"
Veronika Lindstrand Kant menar att Migrationsverket alltid har varit tydligt med att de personer som anvisas ska tas emot inom den tid som lagen anger. Något som hon anser har varit bra för både myndigheten och kommunerna som har fått tid till att förbereda sig.
– Vi har haft en bra dialog med många kommuner tillsammans med länsstyrelsen. Samtalen har verkligen gett resultat, säger hon.
I januari 2017 tog Migrationsverket över hela uppdraget att anvisa nyanlända. Ett uppdrag som tidigare låg hos Arbetsförmedlingen.
(TT)