Finland fortsätter hålla Sverige utanför
Klockan klämtar för Sverige – ännu släpper Finland inte på resestoppet hit hälsar inrikesminister Maria Ohisalo. Foto: Virginia Mayo/AP/TT-arkivbild


Finland håller Sverige utanför när reserekommendationerna lättas upp. Däremot blir det fritt fram för finländarna att resa till ett stort antal europeiska länder.

Reselättnaderna gäller från måndagen den 13 juli, rapporterar public service-bolaget Yle.

Regeringen har hittills bara rekommenderat resor till de baltiska länderna samt till Norge, Danmark och Island.

Nu utökas listan med Schengenländerna Tyskland, Grekland, Italien, Österrike, Schweiz, Slovakien, Slovenien, Ungern och Liechtenstein samt Kroatien, Irland och Cypern som står utanför Schengenområdet.

Regeringens rekommendation är att undvika resor till andra länder. Tills vidare finns inga planer på att öppna gränserna till Sverige på grund av smittläget här.

– Jag hoppas att vi snart ska återgå till ett läge där gränser är något som syns på kartan men inte märks i våra dagliga liv, säger inrikesminister Maria Ohisalo om rörligheten inom Norden, enligt Yle.

Hon utesluter dock inte regionala särlösningar för Sverige, och påpekar det går bra att resa från Sverige för den som har familj eller egendom i Finland.

Regeringen har också beslutat att häva de särskilda rekommendationerna för sjuttioplussare och andra riskgrupper tack vare utvecklingen av det inhemska virusläget.

Enligt det finländska Institutet för hälsa och välfärd har sammanlagt 327 personer i Finland avlidit i covid-19.

(TT)