En 38-årig serievåldtäktsman jagas just nu av svensk polis, misstänkt för fyra grova våldtäkter.
– Han är jättefarlig och har hög återfallsrisk, säger Jonas Lennestål, expert på sexuellt våld till TT.
Det var på fredagen som 38-åringen häktades i sin frånvaro av kammaråklagaren i Örebro. Han misstänks för att ha utfört fyra grova våldtäkter under tre dagar mellan den 17 och 19 maj, samt ett fall av olaga frihetsberövande. På måndagen var mannen fortfarande på fri fot. De misstänkta brotten har kopplingar till Örebro-området, men även till flera andra brottsplatser runt om i Sverige, uppger kammaråklagare Christine Chi.
– Det stämmer att han är på fri fot, men jag kan inte gå in på hur många offer det handlar om eller var vi söker efter honom, säger hon.
Två tidigare domar
Mannen har vid två andra tillfällen dömts till långa fängelsestraff för olika typer av sexuellt våld. År 2003 dömdes han till sju års fängelse för grov våldtäkt och sexuellt utnyttjande av minderårig. Sex år senare dömdes han till åtta års fängelse efter att upprepade gånger ha våldtagit två 17-åriga flickor under en 16 timmar lång mardrömsresa mellan Hultsfred och Linköping. Mannen beskrev i förhör hur han funderade på att mörda flickorna, för att bli dömd till livstids fängelse eftersom han inte klarade att leva i frihet.
Jonas Lennestål, psykolog på kriminalvården och expert på sexuellt våld, är väl insatt i mannens psykologiska problematik.
– Han är jättefarlig, har hög återfallsrisk och det kommer han ha en lång tid framöver. När en sådan här person är på fri fot och känner sig förföljd och inte har något att förlora så höjs också risken för att han utför något mer brott, säger han.
"Högriskare"
Jonas Lennestål är noga med att påpeka att de allra flesta sexualbrottslingar inte återfaller i brott, men att det i det här fallet handlar om en så kallad "högriskare", en person som kombinerar sexuell avvikelse med psykopatiska störningar, som exempelvis brist på empati och ett behov av att utöva makt över andra.
– Våldtäkten blir ett sätt att kortsiktigt få makt och kontroll över sina känslor. En gång är ingen gång. Men får man en konsekvens i form av ett straff och ändå fortsätter, då är det en vana. Då är man farlig och jäkligt svårt att rehabilitera, säger han.
TT: När man upprepar brottslighet av den här arten, kan man någonsin bli helt frisk?
– Hade en sådan här kille dömts till vård så hade han i alla fall kunnat bli frisk och man hade kunnat undvika fler brottsoffer. Och då hade man kunnat sätta in föreskrifter som medicin eller kemisk kastrering, exempelvis. Men bedömningarna är så hårda att man i princip ska vara psykotisk. Enda sättet för en här kille att bli frisk är en långvarig behandling.
(TT)