Mer än hälften av det lammkött som säljs i Sverige är egentligen fårkött. Livsmedelsinspektörer har nu uppmärksammat fusket och tänker sätta dit grossisterna, skriver Dagens Nyheter.
Det importerade fårköttet, som på engelska heter mutton, säljs felmärkt och betydligt dyrare. Svenska lammproducenter tjänar mellan 50 och 60 kronor per kilo för lamm och mellan 5 och 10 kronor för får.
– Vi har fått upp ögonen för det här på sistone. Vi har bestämt oss för att sätta ned foten och framför allt säga till i grossistledet att de inte får sälja mutton som lamm, säger Emma Nordvik Premfors, enhetschef på livsmedelskontrollen i Stockholm, till tidningen.
Siffror från SCB som DN gått igenom visar att 82 procent av det lammkött som importeras till Sverige är fårkött. Med det svenska köttet inräknat är då 60 procent av det lammkött som äts i Sverige egentligen får.
Inom Svenska fåravelsförbundet är problemet allmänt känt och nu är man glad att det uppmärksammas.
(TT)