Facebook stoppar australiska medier
Public servicebolaget ABC:s Facebooksida har rensats på innehåll. Foto: Rick Rycroft/AP/TT


Facebook blockerar användare och medier i Australien från att dela och ta del av nyheter på plattformen. Anledningen är en kommande lag som tvingar it-jätten att betala lokala medieföretag för publicerat innehåll.

På torsdagen vaknade australier till rensade Facebooksidor tillhörande mediebolag och tidningar.

Även flera myndigheters sidor drabbades inledningsvis av stoppet och hindrades från att kommunicera via plattformen, rapporterar ABC News. Det gällde bland annat vädermyndigheten Bureau of Meteorology, lokala hälsomyndigheter samt vissa polisregioner och räddningstjänst. Efter lunchtid lokal tid ska dock de flesta sidor som inte tillhör medieorganisationer har återställts.

Stoppet kommer på grund av ett lagförslag som innebär att it-jättarna Facebook och Google tvingas betala för innehåll från lokala medier. Lagen är ett steg närmare att träda i kraft, då den godkändes av representanthuset på onsdagen och nu ska tas upp i senaten.

"Missförstår förhållandet"

"Den föreslagna lagen missförstår helt förhållandet mellan vår plattform och utgivare som använder den för att dela nyhetsinnehåll. Det har gjort att vi står inför ett svårt val: att försöka foga oss efter en lag som inte tar hänsyn till hur detta förhållande fungerar, eller att sluta tillåta nyhetsinnehåll på våra tjänster i Australien. Med ett tungt hjärta väljer vi det senare alternativet", skriver Facebook i ett uttalande.

Kommunikationsminister Paul Fletcher sade till ABC Radio National på torsdagsmorgonen, lokal tid, att regeringen inte kommer att dra tillbaka lagförslaget trots Facebooks drag.

– Om man gör affärer i Australien måste man följa Australiens lagar, säger han.

– Nu säger Facebook mer eller mindre till australierna att det ni ser på våra plattformar inte är faktagranskad, ansvarsfull journalistik. I en tid då det redan finns frågor om trovärdigheten på Facebook, måste de tänka på detta, fortsätter han.

Avtal välkomnas

– Facebook gjorde fel. Facebooks agerande var onödigt, det var hårdhänt och kommer att skada dess anseende här i Australien, säger finansminister Josh Frydenberg under en presskonferens.

Frydenberg säger också att myndigheterna inte fick någon förvarning innan blockeringen infördes.

Han skrev tidigare under dagen på Twitter att han hade haft ett givande samtal med Facebookgrundaren Mark Zuckerberg.

"Vi kom överens om att fortsätta vårt samtal för att försöka hitta en väg framåt", skriver han.

Google, som också har hotat med blockering, tecknade tidigare i veckan avtal om ersättning med flera australiska mediehus. Något som välkomnas av myndigheterna.

– Själva syftet med medielagen är att uppmuntra till kommersiella avtal, och vi välkomnar det faktum att dessa mycket viktiga avtal har tillkännagivits, säger kommunikationsminister Paul Fletcher till ABC National.

(Emma Gyllestad/TT)

 

Hjälp oss att driva tidningen vidare! En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Här ser du hur du kan stödja oss.