Facebook stäms för samarbete med Vita huset
Vita husets pressekreterare Jen Psaki i Washington den 12 juli. Facebook stäms nu på grund av det påstådda samarbetet med Bidenadministrationen. Foto: Chip Somodevilla/Getty Images


I strid med första tillägget till den amerikanska konstitutionen censurerar Facebook amerikaner på sin plattform enligt direktiv från president Joe Bidens administration. Detta hävdas i en ny grupptalan mot mediejätten.

Som bevis för samarbetet mellan administrationen och Facebook citeras i stämningen Vita husets pressekreterare Jen Psakis kommentar nyligen om att administrationen ”flaggar problematiska inlägg på Facebook som sprider desinformation”.

– När hon sade att de arbetar tillsammans med Big Tech så förändrar det allting eftersom det då är regeringen som censurerar, vilket uppenbarligen inte kan accepteras, säger Richard Rogalinski, som är företrädare i grupptalan, till Epoch Times.

Dolde inlägg

Rogalinski gjorde flera inlägg om covid-19 tidigare i år, bland annat den 6 april, där han förde fram fakta kring hur ansiktsmasker inte förhindrar spridning av viruset.

Hans inlägg har försetts med kommentarer från Facebook där människor hänvisas till artiklar av så kallade faktagranskare.

Vid ett tillfälle i juni lade Rogalinski upp en bild på en tweet av den välkände urologen David Samadi, där Samadi konstaterade att ”hydroxiklorokin fungerade hela tiden”.

Hydroxiklorokin är ett läkemedel för att förebygga och behandla malaria och som använts i flera decennier. Läkemedlet har visat sig fungera både profylaktiskt och som behandling mot covid-19.

Facebook dolde emellertid inlägget för allmänheten och stämplade det som ”falsk information” med hänvisning till en artikel i USA Today från juli 2020, där det hävdades att hydroxiklorokin inte är effektivt vid behandling av covid-19.

– De faktagranskade mig mot ett år gamla artiklar som inte ens är relevanta, säger Rogalinski.

Artikeln i USA Today innefattade studier som indikerade att hydroxiklorokin inte är effektivt liksom till andra studier som menade att läkemedlet hjälper i vissa situationer. Fokus låg emellertid på att kritisera och nedvärdera de senare.

Nya studier har också visat att hydroxiklorokin i vissa fall kan vara effektivt.

Facebook trappade under 2020 upp sin begränsning av inlägg och stängde av allt fler användare som man ansåg bröt mot reglerna. Bland de inlägg som censurerades fanns teorin om att viruset som orsakar covid-19 skapats i laboratoriemiljö, en fråga där Facebook abrupt bytte hållning i maj 2021.

”Sluttande plan”

I stämningen hävdar Rogalinski och övriga målsägande att censuren mot dem kom på Vita husets direktiv, vilket gör det till en fråga kring första tillägget till USA:s konstitution.

”På direktiv från USA:s president, hans högsta stabsmedlemmar och andra federala myndigheter och tjänstemän, har svaranden intagit ett beteende av att censurera, begränsa och på andra sätt hindra målsägarnas yttrandefrihet gällande covid-19”, står det i stämningsansökan.

Detta förhållande innebär att Facebook kan lagföras som en statlig aktör, konstateras det.

– Vi ser detta som ett sluttande plan där regeringen nu blandar sig i genom att berätta för Facebook vem de ska censurera. Jag menar att Facebook och andra sociala medier traditionellt har sagt, ’Vi är ett privat företag så vi kan kontrollera vad som finns på vår plattform’, säger Andrew Tapp, som representerar Richard Rogalinski, till Epoch Times.

– Men det vi sett från Bidenadministrationen är en väsentlig förändring av den positionen, eftersom den federala regeringen nu har gått ihop med de här plattformarna. De identifierar inte bara innehåll utan också specifika personer att censurera, och jag anser att man går mot en auktoritär hållning likt det kinesiska kommunistpartiets för att övervaka detta, vilket vi helt enkelt inte är anpassade för och som de flesta människor som bor här inte accepterar, tillägger Tapp.

 

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!

Fakta

Amerikanska konstitutionen och första tillägget

Författningen trädde i kraft 1789 och föreskriver maktdelningsprincipen där den verkställande makten (presidenten), den lagstiftande makten (kongressen) och den dömande makten (Högsta domstolen) ska balansera varandra.

I författningen regleras också maktförhållandet mellan den federala regeringen och delstaterna.

Författningen har kompletterats med 27 tillägg, där de första tio (Bill of Rights) tillkom redan 1791.

Första tillägget behandlar religionsfrihet, yttrandefrihet, pressfrihet, mötesfrihet och petitionsfrihet.

Källa: ui.se