FN-expert fördömer behandlingen av Assange
Medier och anhängare till Julian Assange samlades vid domstolen i London i början av maj, där Wikileaksgrundaren medverkade via videolänk från fängelset. Foto: Frank Augstein/AP/TT-arkivbild


Det finns risk för att Julian Assanges mänskliga rättigheter kränks om han lämnas ut till USA, säger en FN-expert som besökt honom i fängelset.

Han uppger att Assange visar tecken på symptom som brukar drabba människor som länge utsatts för psykisk tortyr.

Assange har under många år utsatts för övergrepp från flera demokratiska länder som avsiktligt har isolerat, demoniserat och begått övergrepp mot honom, säger Nils Melzer, som är en av FN:s oberoende experter.

I rapporten nämns USA, Storbritannien, Sverige och Ecuador.

"Risk för övergrepp"

Melzer fördömer hur Wikileaksgrundaren har behandlats de senaste åren.

"Min största farhåga är att Assange i USA skulle utsättas för en verklig risk för allvarliga övergrepp mot hans mänskliga rättigheter, bland dem hans yttrandefrihet, hans rätt till en rättvis rättegång och förbudet mot tortyr och andra grymma, omänskliga eller förnedrande behandling eller straff", säger Melzer i ett pressmeddelande.

En obeveklig kampanj med mobbning, skrämseltaktik och förtal har sedan många år pågått mot Assange, enligt Melzer. Bland annat tar experten upp förnedrande, nedlåtande och hotande uttalanden i press och i sociala medier, men också liknande budskap där högt uppsatta personer inom politik och rättsväsende står som avsändare, säger han.

Medicinsk undersökning

När Melzer besökte Assange i fängelset hade han med sig två experter som är specialiserade på att utreda om människor har utsatts för tortyr eller behandlats illa på andra sätt. De fick tillfälle att göra en grundlig medicinsk undersökning av Julian Assange.

Slutsatsen är att Assange har påverkats av den "extremt fientliga och godtyckliga omgivning som han har utsatts för i många år", enligt Melzer.

"Framför allt visade Assange, förutom fysiska krämpor, alla symptom som är typiska för att länge ha utsatts för psykologisk tortyr, bland annat extrem stress, kronisk ångest och psykologiskt trauma."

På torsdagen skulle Assange ha varit med vid en förhandling i brittisk domstol via videolänk från fängelset, där han avtjänar ett fängelsestraff för brott mot brittiska borgensregler. Han var dock för sjuk för att medverka.

(TT)