FHM lättar på restriktioner för inresande
Inrikesminister Mikael Damberg håller en digital pressträff om inreseförbudet till Sverige. Foto: Christine Olsson/TT


Från och med den 31 maj blir det fritt att resa in i Sverige från Danmark, Finland, Norge och Island. Kravet på negativt covidtest för resande från Norden slopas. Samtidigt lättar Folkhälsomyndigheten på inreserestriktionerna från och med den 1 juni.

Folkhälsomyndigheten (FHM) lättar på de karantän- och testningskrav som har rekommenderats för alla som kommer från utlandet och reser in i Sverige.

"Från och med den 1 juni upphör Folkhälsomyndighetens rekommendation om testning och isolering efter hemkomst för symtomfria svenska och utländska medborgare som reser in i Sverige från länder inom EU, EES, Schengen, från Storbritannien och ett antal andra länder", skriver FHM på sin webbplats.

"För utländska medborgare utom nordiska gäller enligt regeringen fortsatt krav på negativt covid-19-test för att resa in i Sverige".

Ensidigt beslut

Vad gäller regeringsbeslutet om covidtester är det tillsvidare ensidigt. Inrikesminister Mikael Damberg (S) har inga tydliga tecken på att övriga Norden kommer att tillåta fritt resande från Sverige.

– De nordiska länderna har inte signalerat att de är beredda att ta det här steget som Sverige nu tar, men vi vet att de har ambitionen att återgå till ett mer öppet Norden, säger han när beslutet meddelas på en pressträff.

– Vi har informerat de nordiska länderna om regeringens beslut och framhållit att Sverige ser det som prioriterat att när vi öppnar upp för resande så prioriterar vi Norden, säger han.

– Jag vet att de vill öppna upp när så är möjligt. Vi har haft högre smittspridning och det är ett argument för att man haft tuffare regler. Vi har respekt för att de nordiska länderna fattar sina egna beslut, säger Damberg.

Välkommet besked

På Sydsvenska handelskammaren är man nöjd med dagens besked.

– Alldeles utmärkt, det var på tiden. Det har varit väldigt oroande att det nordiska samarbete i det närmaste har frusit till is under pandemin. Jag tror att det är oerhört viktigt att vi återgår till den fria rörligheten där man kan resa mellan länderna och jobba, säger Stephan Müchler, vd för Sydsvenska handelskammaren.

Han menar att det nu är av yttersta vikt att återställa förtroendet hos dem som i framtiden ska välja att jobba på andra sidan gränsen.

– Det förtroendet har politiken på ömse sidor av gränsen urholkat och nu är det viktigt att man snabbt skapar samförstånd och system som gör att man kan hantera kommande kriser utan att stänga gränser.

Hoppas på återgång

Även i Värmland jublas det över regeringens initiativ. I Eda kommun ligger det stora köpcentret Charlottenberg som normalt fall lockar många norska gränshandlare.

Johanna Söderberg (C) är kommunstyrelsens ordförande, hon är positiv till lättnaderna.

– Det är fantastiskt om världen kan börja normaliseras för våra handlare och serviceföretag, säger hon.

Samtidigt krävs det att Norge tillåter sina invånare att resa tillbaka efter ett besök i Sverige för att beslutet ska få effekt, framhåller hon.

– Om gränser bara är öppen åt ena hållet så kommer de ju inte hem igen.

"Ökad rörlighet"

Så låter det även på gränsen till Finland.

– Det är klart att vi kommer att se en ökad rörlighet över gränsen. Samtidigt har Finland skärpt restriktionerna. Där måste man lämna prov i samband med att man reser in i landet, säger Sven Tornberg (C), kommunalråd i Haparanda.

Han hoppas på en återgång till det normala, men understryker att situationen i Norrbotten är ansträngd.

– Nu tror jag att man kommer att vara frivilligt försiktig från finsk sida så länge vi har en stor smittspridning i Norrbotten, säger han.

(Owe Nilsson/TT)

(Lars Larsson/TT)

(Kristina Erkenborn/TT)

(Jesper Karlsson/TT)

Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.

 

Fakta

Inreserestriktioner

(TT)

Från och med den 31 maj behövs det inte negativt covidtest för personer som reser in i Sverige från Danmark, Norge, Finland och Island.

Restriktionerna för resande från övriga EU och EES-området förlängs dock till och med den 30 juni. Det innebär krav på att ett negativt covidtest ska visas upp för inresa. Det får inte vara mer än 48 timmar gammalt.

För resande från länder utanför EU och EES-området förlängs inreseförbudet till slutet av augusti. För att resa in därifrån krävs skäl som motiverar undantag från de strikta reglerna, samt negativt covidtest.