F-kassan ser över styrning av sjukförsäkringen
Försäkringskassan se över sin förvaltning av sjukförsäkringen. Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT


Försäkringskassan har sett en kraftig ökning av avslag i sjukpenningärenden de senaste åren. Nu ska Försäkringskassan se över sin förvaltning av sjukförsäkringen, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Det är enligt Ekot myndighetens högsta ledning som har fattat beslutet om en översikt, som även ska inbegripa den politiska styrningen av myndigheten.

– Jag tror att det är absolut nödvändigt att myndigheten genomgår en självkritisk och granskande process. Man har under de senaste åren framhärdat att kritiken som riktats mot myndigheten inte är befogad, så det är en stor sak att man nu fattat det här beslutet, säger förvaltningsforskaren Niklas Altermark till radion.

Avslagen kan inte förklaras av ändrade regler eller förändringar i folkhälsan, och en grundläggande fråga i kartläggningen blir hur väl Försäkringskassans handläggning är förankrad i gällande rätt.

Ekot har sökt Försäkringskassan ledning som inte har velat kommentera beslutet.

(TT)

Tror du också på den klassiska journalistikens ursprungliga roll att rapportera – utan någon agenda? Prova då Sveriges nya nyhetstidning i en månad för endast 99 kr, avslutas automatiskt – klicka på bilden nedan för mer info:

 Ge ett bidrag till vårt nyhetsarbete. Här ser du hur du kan stödja oss.