Experter om plastpåseskatten: Ett praktfiasko
En shoppare bär plastpåsar i Milan i Italien den 20 januari 2011. Foto: Vittorio Zunino/Getty Images


Fyra månader efter att skatt infördes på plastpåsar konstaterar experter att det hela är ett praktfiasko. I stället har det blivit ökad miljöpåverkan, uteblivna skatter och brist på påsar, rapporterar Fplus.

Redan innan införandet höjdes många kritiska röster mot skatten, bland annat av Svensk handel som menade att det handlade om ”symbolpolitik”.

Försäljningen av plastbärkassar har minskat med 70 procent på ICA sedan skatten infördes. Samtidigt har försäljningen av avfallspåsar på rulle och obeskattade papperspåsar ökat med 70 respektive 60–70 procent. Det säger Runar Brännlund, professor vid Handelshögskolan på Umeå universitet, till tidningen. Han menar att det inte har gjorts någon ordentlig konsekvensanalys.

– Det är en dålig skatt av många skäl. En aspekt är att de beskattade kassarna, som inte ens utgör ett miljöproblem, ersätts med produkter som är sämre ur miljösynpunkt.

Lena Lundberg, som är verksam på branschorganisationen IKEM, säger till Fplus att plastpåsen har lägre påverkan på miljön än papperskassar.

– Vi hade ju redan gjort vår läxa och utvecklat plastbärkassarna så att de är cirkulära och resurseffektiva. Då är det väldigt tokigt att lägga en skatt på det som egentligen är mer klimatsmart. Att fler går över till papperskassar är ju sämre för miljön.

Hon menar också att man inte har kunnat påvisa att det finns ett problem med nedskräpning av plastpåsar ”för vi vet att få av dem hamnar i naturen”. Hon hoppas därför att politikerna ser över plastpåseskatten.

– Den som gör fel måste kunna göra om och göra rätt, säger Lundberg till Fplus.

Regeringen har beräknat att man i år kommer att få in två miljarder kronor i intäkter i samband med att skatten på plastpåsar infördes den 1 maj. Men redan nu konstateras att skatteintäkterna ligger på 50 miljoner kronor, långt ifrån vad man hade förväntat sig.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.