Expert: Kinesiska virusutbrottet kan vara 10 gånger värre än SARS
En kinesisk man i skyddsmask sover på en tågstation i Peking i väntan på avgång för att åka och fira det kinesiska nyåret. Peking, Kina, den 23 januari 2020. Foto: Kevin Frayer/Getty Images


En ledande expert på virusinfektioner varnar nu för att viruset som nyligen började spridas i Wuhan kan vara tio gånger värre än SARS-utbrottet som dödade nära 800 personer 2002-2003.

Guan Yi, chef vid State Key Laboratory of Emerging Infectious Diseases vid Hong Kong University i Hong Kong, sade i en intervju den 23 januari till den kinesiska finanstidningen Caixin att hans ”försiktiga uppskattning är att epidemin kan nå åtminstone 10 gånger SARS omfattning”.

Guan hjälpte till att identifiera coronaviruset som orsakade SARS-utbrottet i Kina för nästa två årtionden sedan.

Han kritiserade också myndigheterna i Wuhan för deras undermåliga agerande mot utbrottet.

Guan och hans kollegor besökte Wuhan på tisdagen i hopp om att spåra det djur som var källan till viruset, men chockerades över bristen på förebyggande åtgärder av invånare och myndigheter.

Han noterade att invånare kring marknaden med levande djur, som misstänks vara källan till utbrottet, inte gjort några åtgärder eller bar masker. På flygplatsen fanns ingenting att desinficera golv eller andra ytor med, vilket indikerar att stadens politiker undlåtit att följa de direkta order som givits från centrala myndigheter i Peking, säger Guan.

”Då tänkte jag att vi behövde vara i ett ”krigstillstånd”, men hur kommer det sig att man inte satt igång larmet?”, säger han till tidningen.

”Stackars medborgare, de höll fortfarande på att förbereda sig för att ringa in det nya året i lugn och ro och hade ingen aning om epidemin.”

Åtminstone 647 personer har infekterats av det nya coronaviruset, mestadels i Kina. Några fall har även bekräftats utomlands; i USA, Japan, Sydkorea, Taiwan och Thailand.

Guan kritiserar även de lokala myndigheterna för att ha desinficerat marknaden, och säger att de har förstört avgörande bevis som skulle ha hjälpt forskare att hitta virusets källa.

”Jag anser mig vara en krigsveteran”, säger han och hänvisar till sin erfarenhet av att hantera fågelinfluensan, SARS och andra utbrott.

”Men med den här influensan från Wuhan känner jag mig otroligt maktlös.”

Han tillägger att det ”gyllene tidsfönstret” för att hindra viruset redan är förbi, trots att staden införde ett utreseförbud på torsdagen. Då har de flesta människor som reser hem för det kinesiska nyåret redan lämnat staden.

”De kan ha varit i kontakt med patienter i området och fortfarande vara i inkubationsstadiet när de lämnade Wuhan. De är troligtvis virusbärare på fri fot”, säger Guan.

Han säger att han förväntar sig att utbrottet når en topp under helgen, med tanke på att viruset har en inkubationstid på ungefär åtta dagar.

Följ Cathy på Twitter: @CathyHe_ET

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.