Europeiskt energioberoende är omöjligt med nuvarande politik

Energipolitik

Efter att ha investerat mer än 200 miljarder dollar i förnybara energikällor och subventioner, och konsumenterna fått fördubblade elräkningar, är Tyskland nu mer beroende av brunkol och rysk gas. Bilden visar ett dagbrott i en brunkolsgruva i västra Tyskland. Foto: Ina Fassbender/AFP via Getty Images


Europa kommer inte att uppnå en konkurrenskraftig energiomställning med den nuvarande interventionistiska politiken. Europa är inte beroende av rysk gas av en slump, utan på grund av en kedja av felaktiga strategier: förbud mot kärnkraft i Tyskland och förbud mot utveckling av inhemska naturgasresurser i hela Europeiska unionen, i kombination med en massiv och dyr utbyggnad av förnybar energi – utan att bygga en pålitlig backup.

Sol och vind minskar inte beroendet av rysk naturgas. De är nödvändiga men flyktiga och intermittenta. De behöver en backup, försörjningstrygghet från kärnkraft, vattenkraft och naturgas. Beroendet ökar i perioder med svag vind och lite sol, just när priserna är som högst.

Batterier är inte heller ett alternativ. Det är omöjligt att bygga ett nätverk i industriell storlek av enorma batterier; kostnaden skulle vara oöverkomlig och beroendet av Kina för att bygga dem skulle vara ännu mer av ett problem. Med nuvarande priser skulle ett batterilagringssystem av Europas storlek kosta mer än 2,5 biljoner dollar – mycket dyrare än något annat alternativ.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!