Erdogan: Turkiet har inlett en militäroffensiv i Syrien
Rök stiger upp från den syriska staden Tal Abyad efter turkiska bomber den 9 oktober 2019. Foto: Bulent Kilic/AFP via Getty Images


Turkiska trupper har inlett en offensiv i norra Syrien. I ett inlägg på Twitter benämner Turkiets president Recep Tayyip Erdogan insatsen som ”fredens vår”.

En talesperson för den kurdiska milisen säger att turkiska stridsflygplan redan har genomfört attacker i nordöstra Syrien, enligt AP.

Erdogan säger att han vill skapa en ”säker zon” i norra Syrien som är fritt från kurdiska styrkor. Där vill han flytta flera miljoner syriska flyktingar som befinner sig i Turkiet.

Den kurdiska milisen, SDF, säger dock att man kommer att slå tillbaka om Turkiet genomför attacker.

SDF leds av den kurdiska YPG-milisen som Turkiet betraktar som en terrorgrupp med nära kopplingar till PKK-gerillan i Turkiet.

Vita huset meddelade på söndagen att amerikanska trupper drar sig ur norra Syrien och lämnar över ansvaret för fångade IS-medlemmar till Turkiet.

USA:s president Donald Trump skriver på Twitter att Turkiet, Europa, Syrien, Iran, Ryssland och kurderna nu själva får finna en lösning på problemen och vad de vill göra med de tillfångatagna IS-medlemmarna.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.