Författaren, dramatikern och regissören PO Enquist har gått bort efter en tids sjukdom. Han blev 85 år.
— Hans bredd gjorde honom till en av Sveriges mest internationellt kända författare, säger kulturjournalisten Per Svensson.
PO Enquist var en av Sveriges mest älskade författare och en dramatiker i världsklass, känd även utanför Sverige gränser.
Per Olov, som han egentligen hette, föddes i området Sjön i byn Hjoggböle, söder om Skellefteå, son till folkskolelärarinnan Maja Lindgren. Fadern dog när sonen var spädbarn.
På 1950-talet studerade han i Uppsala, där han tog examen i litteraturvetenskap. 1961 romandebuterade han med "Kristallögat", men han fick sitt genombrott som 30-åring med romanen "Magnetisörens femte vinter", en roman om en undergörare som förgriper sig på sina patienter och till slut blir avslöjad som kvacksalvare. Det internationella genombrottet kom med ”Legionärerna” 1968. En dokumentärroman om baltutlämningen som översattes till ett tiotalspråk och belönades med Nordiska rådets pris.
"Extremt bred författare"
Under karriären skrev han ett 20-tal romaner och essäsamlingar, samt flera dramer och filmmanus, så som "Il Capitano" och "Hamsun".
— Han var en extremt bred författare med ett brett register, men samtidigt så har han några stora teman som han återkommer till i nästan alla sina verk – förräderi, nåd och svek. Det är i grunden religiösa teman som kommer från hans religiösa uppväxt. Trots att de ofta kretsar kring de här ämnena så hittade han olika berättelser att klä det i, med fantastiska gestalter, det ser man bland annat i "Livläkarens besök", säger kritikern och kulturjournalisten Per Svensson, som lärde känna PO Enquist på Expressen på 80-talet.
— En annan av hans kvalitéer var att han var så rolig, en av de roligaste personerna jag träffat. Om man exempelvis kollar på "Musikanternas uttåg", en svart och tragisk roman, så ser man att den fortfarande är rolig. Han var även en älskvärd och tillmötesgående person, säger Per Svensson.
Prisad författare
Två gånger tilldelades PO Enquist Augustpriset för bästa roman. Först med "Livläkarens besök" (1999) och senare med självbiografin "Ett annat liv" (2008). Självbiografin uppmärksammades inte minst för författarens öppna skildring av ett alkoholmissbruk.
Han har även tilldelats Nordiska rådets litteraturpris, en Guldbagge, brittiska Independent Foreign Fiction Prize och Selma Lagerlöfs litteraturpris, för att nämna några.
Eva Ekselius är kulturjournalist och litteraturvetare och har skrivit en avhandling om PO Enquist författarskap.
— Han var en väldigt allsidig skribent och författare. Han var aktiv i samhällsdebatten samtidigt som han var en av våra stora författare, säger Eva Ekselius om PO Enquist författarskap.
Han kunde kombinera social och politisk verklighet med inre konflikter och starka känslor i sina berättelser, förklarar hon.
— Det var det varma, religiösa och det kyligt intellektuella, säger hon.
(Filip Joelsson/TT
Ida Vanhainen/TT
Johanna Cederblad/TT)