Elkris riskerar att avindustrialisera Europa

Energi

Gaskraftvärmeverk i Klingenberg, Berlin. Tyskland är starkt beroende av naturgas från Ryssland för uppvärmning. Foto: Sean Gallus/Getty Images


Rysslands krig mot Ukraina och den ryska regeringens beslut att skära ner på energiexporten till Europa har skadat hela energisituationen och drivit upp kostnaderna för kommersiell verksamhet. Företag i Europa betalar nu nästan fem gånger så mycket för naturgas som i USA.

I årtionden har europeiska bolag kunnat flytta sin produktion till andra regioner med sänkta arbetskostnader som ursäkt. De nya höga energipriserna kan accelerera den här trenden.

– Om energipriserna behålls på en nivå som är så hög att den europeiska industrin blir strukturellt oförmögen att konkurrera så kommer fabriker att stänga och flytta till USA, där man har ett överf löd av billig energi från oljeskiffer, säger Daniel Kral, ledande ekonom på Oxford Economics, till Reuters.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!