Elbrist har fått priserna i södra Sverige att skjuta i höjden – och gjort att oljekraftverket i Karlshamn satts i gång. Dessutom startar i nästa vecka Ringhals 1 upp i förtid.
– Det är väldigt ovanligt, säger Torbjörn Larsson, presschef på Uniper.
Medan norra Sverige haft relativt gott om el – och därmed låga priser – har elsituationen i nedre halvan av Sverige varit tuffare den senaste tiden.
Bland annat låga elpriser tidigare under våren och planerade underhåll på flera kärnkraftsreaktorer pekas ut som orsaker till problemen.
– I går var det väldigt stora prisskillnader mellan norra och södra Sverige. Det är en indikation på att det behövs elproduktion, säger Torbjörn Larsson på eljätten Uniper, som bland annat driver oljekraftverket i Karlshamn.
"Lite vindkraft"
Sverige importerade på tisdagen el från både Tyskland och Danmark. Prisökningen i södra och mellersta Sverige gjorde dessutom att Uniper valde att dra i gång kraftverket i Karlshamn, som i normala fall främst används som reservkraftverk på vintern.
– Prisläget var sådant att det fanns en möjlighet att någon skulle köpa upp produktionstid, säger Torbjörn Larsson.
– Det var väldigt lite vindkraftsproduktion i går. Men det har också att göra med kärnkraftsreaktorer som nu är avställda för revision.
Avtal med Vattenfall
Nyligen skrev Svenska Kraftnät, som ansvarar för det svenska elöverföringssystemet, dock ett avtal som innebär att Vattenfall drar i gång kärnreaktorn Ringhals 1 redan den 1 juli.
Enligt Vattenfall handlar det om att reaktorn i första hand ska bidra med stabilitet till elnätet.
Från början var tanken att reaktorn, som varit stängd för underhåll, skulle köras i gång först efter sommaren. Ringhals 1 ska tas ur bruk för gott vid årsskiftet.
(Jens Bornemann/TT)