Tidigare har Australien krävt att det görs en oberoende utredning om Kina-regimens hantering av viruset. Kinas ambassadör i Australien säger till The Australian Financial Review att det kan leda till att kineser börjar undvika australiska produkter och slutar besöka landet.
För drygt en vecka sedan sade utrikesminister Marise Payne att hon var orolig över Kinas transparens och menade att ”det är viktigt” att man gör en utredning.
Ekonomiskt hot
Samtidigt har också hälsominister Greg Hunt kritiserat WHO för att ha gått Kinas ärenden och menar att organisationens respons på pandemin inte hjälpte till.
Kinas ambassadör i Australien, Cheng Jingye, säger till tidningen att den australiska regeringens krav om en oberoende utredning kan leda till ekonomiska konsekvenser. Bland annat menar han att det kan leda till att kinesiska turister och studenter slutar att besöka landet. Han säger också att ”vanligt folk kanske kommer att säga: Varför ska vi dricka australiskt vin? Äta australisk biff”.
Samtidigt säger han till The Australian Financial Review att han inte tror att viruset började i Wuhan i Kina.
– Det faktum att epidemin först bröt ut i Kina … innebär inte att källan till viruset ursprungligen kommer från Kina, säger Cheng Jingye till tidningen.
Payne: ”Behöver globalt samarbete”
På måndagen sade Marise Payne att man står fast vid att man vill ha en oberoende utredning om Kinas hantering av pandemin och virusets ursprung, enligt Reuters.
Hon tycker inte att det är passande att komma med ekonomiska hot på grund av att Australien kräver en utredning. I stället tycker hon att ”vi behöver globalt samarbete”.
I en presskonferens i Peking säger talesmannen för Kinas utrikesdepartement, Geng Shuang, att han avvisar kravet på en utredning. Han kommenterar dock inget specifikt om Australien, rapporterar Reuters.
En toppdiplomat i Storbritannien, Chen Wen, säger till BBC att Kina inte går med på någon internationell oberoende utredning eftersom den är ”politiskt motiverad”.
Enligt tv-kanalen har EU skrivit en rapport där man anklagar Kina för att sprida desinformation om viruskrisen.
Flera länder har också riktat kritik mot Kina-regimens hantering av viruset, däribland USA, Storbritannien och Frankrike.
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.