Redan om några veckor hoppas EU-kommissionen på fritt resande för alla inom EU. Frankrike och Tyskland pressar på för att få igång de öppna gränserna, turismen och handeln.
Inrikeskommissionären Ylva Johansson låter hoppfull efter fredagens webbhållna möte med medlemsländernas inrikesministrar.
– När jag lyssnar till diskussionen i dag så tror jag personligen att vi är tillbaka till ett fungerande Schengen-område senast i slutet av juni. Jag tror att både hälsosituationen och det politiska läget tillåter det, säger Johansson på en presskonferens efteråt.
Men hon konstaterar också att ett "fåtal länder" säger att de ännu inte är redo att lyfta alla restriktioner.
– Och i slutändan är det beslut som är upp till varje medlemsland att ta, säger Johansson.
Fransk-tyskt tryck
Klart är ändå att trycket har ökat för att få till stånd en återgång till det normala. På fredagens möte var Frankrike och Tyskland tydliga med att de vill få bort de nationella gränshinder och stängningar som införts under coronapandemin.
– Alla medlemsstater säger att det är viktigt att fortsätta att hålla koll på smittspridningen och vidta åtgärder för att det här inte ska öka igen. Men det här var första mötet i det här slaget som jag har varit med på där det var så tydligt att de stora länderna nu börjar sätta ner fötterna, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) på en pressträff per telefon efter mötet.
"Bra dialog"
Ett antal EU-länder, däribland Tjeckien och Nederländerna, har tills vidare ställt hårdare krav på inresor från Sverige jämfört med andra länder. Enligt Damberg arbetar dock Sverige aktivt på att informera om hur den svenska coronasituationen ser ut.
– Vi har en ganska bra dialog nu på myndighetsnivå med en del medlemsstater som kanske inte har full inblick i hur den svenska situationen ser ut, vilka åtgärder som är vidtagna och vilken trend vi ser. Vår förhoppning är att EU:s inre marknad ska återgå till normalitet. Det är också en viktig del för att Europa ska ställa sig på fötter igen ekonomiskt, säger Mikael Damberg.
Ändring i juli?
När det gäller EU-ländernas samordnade allmänna inreseförbud från länder utanför EU och Schengen-området fram till åtminstone den 15 juni väntar lättnader sannolikt först i juli. Och då lär det troligen bli en stegvis öppning där vissa länder och regioner går före, beroende på smittläget.
– Vi bör överväga ett gradvis lyftande av restriktionerna mot icke-nödvändiga resor i början av juli, säger Ylva Johansson, som redan i nästa vecka väntas komma med konkreta förslag på hur länge det nuvarande förbudet ska förlängas.
(Wiktor Nummelin/TT)