Den iranske aktivisten och journalisten Ruhollah Zam har avrättats. Zam hängdes på lördagsmorgonen, enligt iranska statliga medier. Avrättningen fördöms i skarpa ordalag av EU.
Ruhollah Zams dödsstraff verkställdes efter det att högsta domstolen fastställt hans dödsdom för över en månad sedan, enligt Irans justitietalesman Gholamhossein Esmaili.
Zam, som fick asyl i Frankrike efter att ha flytt hemlandet, levde länge i exil i Paris. Där gjorde han sig ett namn genom att starta nyhetskanalen Amadnews med fler än en miljon följare, vilket gjorde att han bjöds in som expertröst i västliga medier.
Anklagad för spioneri
Förra året, under en resa till Irak, lyckades Irans regim under oklara former få Zam till landet och i oktober 2019 meddelades att han gripits. Han ställdes inför rätta för en rad grova brott, bland annat förräderi. Han dömdes till döden i juni, bland annat för påstått spioneri för Frankrikes räkning och för att ha underblåst våld under de regimkritiska protester som skakade Iran 2017.
EU håller ett mycket skarpt tonläge i fördömandet av avrättningen av Zam.
"Europeiska unionen fördömer denna handling å det skarpaste, och uttrycker åter igen (EU:s) oåterkalleliga motstånd mot dödsstraff", skriver EU i ett uttalande.
Frankrike och flera människorättsorganisationer har fördömt verkställandet av dödsdomen.
Avrättningen innebär "en chockerande eskalering av användandet av dödsstraff som ett verktyg för repression", uppger Amnesty International i ett uttalande.
Väntan på dom och straff
Mängder av politiska fångar befinner sig i iranska fängelser i väntan på dom eller verkställande av straff. En av dem är den svensk-iranske läkaren och forskaren Ahmadreza Djalali, som dömdes till döden för spioneri i en kritiserad rättegång 2017.
Enligt Amnesty International avrättades minst 251 personer i Iran under fjolåret, den näst högsta siffran i världen efter Kina.
(TT-AFP-Reuters)