EU-delegation: Muscat bör avgå nu
Maltas premiärminister Joseph Muscat lämnar regeringskansliet i Valletta efter ett möte med EU:s särskilda delegation. Foto: Rene Rossignaud/AP/TT


EU:s delegation som tittar närmare på den skandalomsusade mordhärvan på Malta tycker att premiärminister Joseph Muscat ska avgå omgående.

Från FN höjs röster för en oberoende utredningen av mordet på journalisten Daphne Caruana Galizia.

– Jag tror att alla inser, inklusive premiärministern själv, att han har gjort några allvarliga felbedömningar och jag skulle säga att det vore ytterligare en felbedömning att stanna kvar vid makten längre än nödvändigt, säger den nederländska EU-parlamentarikern Sophie in't Veld, som leder EU-delegationen, efter ett möte med premiärminister Muscat.

Krisen går också ut över landets relation till övriga EU, tillägger in't Veld.

EU-parlamentarikern Sophie in't Veld talar med medier efter mötet med Joseph Muscat. Foto: Rene Rossignaud

Fortsatta avgångskrav

Mordet på den grävande journalisten Daphne Caruana Galizia skedde i oktober 2017, men det är först de senaste veckorna som utredningen tycks ha närmat sig ett svar på vem som låg bakom det.

En inflytelserik affärsman har formellt anklagats för att ha planerat mordet, men denne pekar i sin tur ut regeringens stabschef Keith Schembri, som avgick förra veckan. Även en minister har avgått och kritiska röster anklagar Joseph Muscat för att ha haft inflytande över utredningen.

Premiärministern har sagt att han kommer att avgå någon gång i januari, efter att hans parti valt en ny ledare. Nu kritiseras han för att sitta kvar och därmed kanske ha möjlighet till fortsatt insyn i mordutredningen.

Det största oppositionspartiet bojkottar parlamentet tills Muscat avgått.

Familjens misstankar

Maltas regering måste se till att utredningen kan fortsätta helt självständigt och att alla personer som har direkt eller indirekt koppling till den hålls undan, säger David Kaye och Agnès Callamard, särskilda utredare i frågor om yttrandefrihet respektive utomrättsliga avrättningar vid FN:s människorättsorgan, i ett uttalande.

Daphne Caruana Galizias familj har ställt sig frågande till att en person som har så många kopplingar till mordutredningen som stabschefen Keith Schembri kunde släppas fri, vilket skedde förra veckan. Hennes son skriver på Twitter att han misstänker att premiärministern väntade med att göra sig av med Schembri tills det stod klart att han inte skulle lyckas tysta ned saken.

(TT-AFP-Reuters)

Fakta

Personerna i mordhärvan

(TT)

Daphne Caruana Galizia:

Mordoffret, en framstående korruptionsgranskande journalist som skrev kolumner för maltesiska tidningar och bloggade. Dödades av en bilbomb den 16 oktober 2017.

Yorgen Fenech:

Känd maltesisk affärsman som greps den 20 november och som är den enda personen som formellt anklagats för att ha legat bakom mordplanerna. Har ett hemligt offshore-bolag som avslöjades av Caruana Galizia innan hennes död. Pekar själv ut regeringens avgångne stabschef Keith Schembri, som han hade omfattande telefonkontakt med. Har begärt en benådan i utbyte mot vittnesmål om personer "nära premiärministern", men fått nobben.

Keith Schembri:

Avgick som stabschef i Maltas regering när det uppgavs att han förhörts av polis i samband med att Yorgen Fenech greps. Greps, men släpptes två dagar senare varpå polisen sade att han inte längre var av intresse för utredningen. Är nära vän till premiärminister Joseph Muscat och har beskrivits som hans högra hand. Avslöjades med ett skalbolag i Panama och anklagades för korruption av Daphne Caruana Galizia.

Joseph Muscat:

Maltas premiärminister sedan 2013. Lovade tidigt att avgå om det skulle påvisas några kopplingar mellan honom och mordet. När protesterna växte meddelade han till slut en plan för att lämna ifrån sig makten tidigast i mitten av januari 2020.

Melvin Theuma:

Taxiförare och misstänkt huvudman i ett illegalt spelsyndikat. Har benådats av Maltas regering i en uppgörelse där han ska vittna om sin roll som mellanhand vid beställningen av mordet.

Alfred och George Degiorgio:

Bröder med kriminella kopplingar som anklagas för att ha planterat och detonerat bilbomben och som åtalas för mordet. Uppges ha fått motsvarande 1,5 miljoner kronor av beställaren. Bägge nekar till brottet.

Vince Muscat:

Taxiförare och den tredje personen som åtalas för själva mordet. Har samarbetat med polisen sedan april 2018 och säger att han bara var bröderna Degiorgios chaufför.

Konrad Mizzi:

Maltas turismminister som avgick kort efter stabschefen Schembri. Mordoffret Caruana Galizia avslöjade att han hade ett skalbolag i skatteparadiset Panama, till vilket det senare visade sig att det slussades pengar från Yorgen Fenechs hemliga offshore-bolag.

Källor: Reuters, Times of Malta