Döms till fängelse efter knivattack på tåg – hade jihadist-islamistiska motiv

Ett snabbtåg i närheten av Erfurt i östra Tyskland den 8 december 2017. En man döms till fängelse efter att ha knivhugget flera passagerare på ett snabbtåg i Passau förra året. Foto: Martin Schutt/DPA/AFP via Getty Images


Fyra personer skadades i en knivattack på ett snabbtåg i tyska delstaten Bayern förra året. Nu döms en man till 14 års fängelse för dådet efter att domarna konstaterat att han hade jihadist-islamistiska motiv.

Det handlar om en 28-årig palestinier, som identifieras som Abdalrahman A. Enligt nyhetsbyrån AP växte han upp i Syrien.

Åklagarna hävdar att mannen hade ett islamistiskt extremistmotiv och krävde därför livstids fängelse, rapporterar den tyska nyhetsbyrån DPA. Försvarsadvokaterna menar emellertid att deras klient var paranoid schizofren och därför inte kunde hållas ansvarig för dådet och krävde att han skulle frikännas.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!