Djingis Khan-utställning stoppas efter påtryckningar från Kina
En gigantisk Djingis Khan-staty utanför Mongoliets huvudstad Ulan Bator. Kinesiska kommunistpartiet ville censurera den mongoliska ledarens namn i utställningen om Djingis Khan.


Ett franskt museum har beslutat att stoppa sin utställning om den mongoliske ledaren Djingis Khan efter påtryckningar från kinesiska kommunistpartiet.

Utställningen är ett samarbete med Inre Mongoliet-museet i kinesiska staden Hohhot och skulle ha öppnat i Nantes historiska museum nästa vecka. Nu skjuts den upp i tre år till 2024 efter att kinesiska myndigheter krävt att ord som "Djingis Khan", "välde" och "mongol" censureras i utställningen. De ville även kontrollera vad som stod i utställningskatalogen, broschyrer och diverse kommunikation, meddelade det franska museet, enligt AP.

Museichefen Bertrand Guillet sade i ett uttalande att de kinesiska myndigheterna ville göra ändringar i delar av text om Mongoliets kultur till förmån för Kinesiska kommunistpartiets "nya nationella narrativ". För att kunna leva upp till de mänskliga, vetenskapliga och etiska värderingar som museet försvarar beslutade de att skjuta på utställningen.

Konflikten kan ses som ett led i Kinas hårdare linje mot etniska mongoler, som uppgår till 6,5 miljoner av Kinas 1,4 miljarder invånare. De är framförallt bosatta i Inre Mongoliets norra provinser.

"Den kinesiska regimen förbjuder historieskrivningar som inte stämmer överens med deras officiella narrativ. Och de försöker att göra samma sak utomlands," tweetade Asienspecialisten Valerie Niquet från Frankrikes stiftelse för strategisk forskning.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.