Jordbrukets maskiner börjar bli så tunga att de på sikt är ett hot mot livsmedelsförsörjningen. Under matjorden blir jorden så packad att dess långsiktiga produktionsförmåga är hotad. Paralleller kan också dras till sauropoderna, de tyngsta djur som någonsin vandrat på jorden.
I slutet av 1950-talet vägde en skördetröska runt fyra ton medan dagens tröskor kan väga 36 ton. Den här utvecklingen med större och effektivare jordbruksmaskiner har haft stor betydelse för vår livsmedelsproduktion, men orsakar också skador genom att det djupare markskiktet packas ihop och blir förstört. Det visar en ny global studie från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Schweiz och USA.
Tyngden av de moderna lantbruksmaskinerna, som kan jämföras med de tyngsta dinosaurierna, sauropoderna, gör att marken under matjorden, den så kallade alven, packas ihop. Undersökningen visar att större däck som fördelar tyngden på en större yta har gjort att maskinernas tryck på markytan konstant legat på en ganska låg nivå. Men i det djupare markskiktet, alven, har markpackningen ökat till nivåer som enligt forskarna äventyrar markens förmåga att producera mat. Det får även konsekvenser för markens förmåga att transportera vatten och tillhandahålla andra viktiga ekosystemtjänster.
– Det är mycket allvarligt att marken tar skada av lantbruksmaskinerna. Om den en gång har packats förblir den skadad under flera decennier. Det kan vara en av anledningarna till att skördarna inte längre ökar och att vi nu ser fler översvämningar än tidigare, säger Thomas Keller, forskare vid SLU och huvudförfattare till artikeln.
Packade dinosaurierna marken?
Enligt forskarna kan omkring en femtedel av jordens odlingsmark vara i riskzonen. Risken för packning av alven är störst i Europa, Nord- och Sydamerika samt Australien. Där är det stor risk att marken får så långtgående skador att chansen att marken ska kunna återhämta sig är mycket liten. I Asien och Afrika har mekaniseringen av jordbruket ännu inte nått samma nivå så där är riskerna för markpackning än så länge mindre.
De tyngsta maskiner som används i dagens lantbruk närmar sig vikten hos de allra tyngsta dinosaurierna, sauropoderna. Därför tror forskarna att det är sannolikt att sauropoderna packade marken och påverkade markens produktionsförmåga på samma sätt som dagens lantbruksmaskiner.
Precis som människor var sauropoderna beroende av att marken kunde producera mat, vilket antyder att de rörde sig över landskapet på ett sätt som minskade risken för markpackning. En tänkbar möjlighet är enligt forskarna att de höll sig till fasta ”vandringsleder” och betade växter vid sidan av dessa med hjälp av sina långa halsar. På så sätt skulle sauropoderna ha kunnat se till att marken runt omkring fortsatte att producera den mat de behövde.