Debatt: Det krävs en seriös och öppen debatt om nödgodkända covidvaccin

Debattören menar att inskränkningar mot rörelsefriheten är en form av medicinsk apartheid. Bilden visar en demonstration mot restriktioner på grund av covid-19, i Stockholm i december 2020. Foto: Sofia Drevemo


De flesta äldre i Sverige har vaccinerat sig och nu börjar vi komma ner i åldrarna, där en hel del inte är lika villiga att göra det. Samtidigt som Folkhälsomyndigheten och kändisar kampanjar med hashtaggen Kavla upp för att svenskar ska vaccinera sig, har en motrörelse med hashtaggen Kavla ner bildats. Men rörelsen är enligt grundaren missförstådd och utpekad som högerextrem. Den uppmanar svenskar att ”kavlar ner” på grund av tre skäl skriver initiativtagaren och kommunikatören Andreas Sidkvist.

Den senaste veckan har vi som valt att kavla ner och inte ta covidvaccinet kartlagts av Aftonbladet som om vi vore kriminella och vi har utmålats som högerextrema antivaxxers som är farliga för samhället. Jag är själv för vaccin generellt och har tagit alla traditionella vaccin tidigare. Men gällande covidvaccinen är jag skeptisk på grund av att det är ett nytt obeprövat läkemedel med en ny teknik, stort antal biverkningar, brist på debatt, starka påtryckningar, och för att kritiska röster tystas. 

Jag anser att allmänna restriktioner utan vetenskaplig grund, massvaccinering med snabbutvecklade läkemedel och covidpass som skapar ett system med medicinsk apartheid behöver debatteras, få ifrågasättas och enligt mig stoppas. För mig är demokratin, våra mänskliga rättigheter och våra friheter värda att försvara och jag hoppas att fler engagerar sig.

Här tre skäl till att jag valt att kavla ner:

1. Frivillighet istället för övertalning

Just nu pågår en massiv PR-kampanj i medier och av myndigheter för att få så många som möjligt att ta de nya nödgodkända covid-vaccinen. Men alla som väljer att ta covidsprutorna måste informeras om att det är ej färdigtestade läkemedel som injiceras annars bryter ansvariga mot Nürnbergkonventionen. Nu påstår Läkemedelsverket på sin hemsida felaktigt att covidvaccinen är godkända även fast de endast har ett villkorat försäljningstillstånd vilket framgår på Europeiska Läkemedelsverkets hemsida. Samtidigt så avfärdar Läkemedelsverket de rekordmånga anmälda biverkningarna trots att myndigheten endast hunnit handlägga en tiondel av alla anmälningar som inkommit. 

Tills ansvariga myndigheter har utrett att nyttan med vaccinen för friska individer vida överstiger riskerna även långsiktigt så anser jag att alla som är osäkra har all rätt att kavla ner. 

2. Seriös debatt istället för enkelriktad censur

Det är en utbredd missuppfattning att det råder konsensus bland läkare och experter om att allmänna restriktioner och massvaccinering är det enda och bästa sättet att hantera covid. Det finns idag många forskare, läkare och experter som varnar för allvarliga effekter av massvaccineringen och de allmänna restriktionerna. En av de som är kritiska till massvaccineringen är uppfinnaren av mRNA-tekniken Robert Malone som varnar för att det inte finns data som visar om vaccinen är säkra. 

En annan ledande välrenommerad epidemiolog som med stöd av över 40 000 andra experter inom området menar att allmänna restriktioner är fel väg är svensken Martin Kulldorff som är verksam vid Harvard. Han har därför startat Great Barringtondeklarationen som skrivits under av över 850 000 personer som står bakom att vi istället för allmänna restriktioner bör satsa på riktade insatser mot riskgrupper och att alla andra ska tillåtas leva som vanligt tills naturlig flockimmunitet uppnåtts. 

Istället för att tysta dessa och andra kritiska forskare och läkare så behöver vi nu öppna upp för en ordentlig debatt om massvaccinering och allmänna restriktioner som strategi. Särskilt viktig är denna debatt i ljuset av att länder som haft nedstängning faktiskt tillhör de som drabbats värst, och att även fullvaccinerade nu blir sjuka och dör efter att de smittats med nya muterade virusvarianter

3. Mänskliga rättigheter istället för medicinsk apartheid

Just nu föreslår regeringar runtom i världen inskränkningar av rörelsefriheten och möjlighet till försörjning för de som av olika skäl inte tar covidsprutorna. Detta är en form av medicinsk apartheid där de som inte vill medverka i ett medicinskt experiment särbehandlas och diskrimineras. Detta är helt oacceptabelt och denna diskriminering är inhuman och behöver stoppas omedelbart.

Andreas Sidkvist är kommunikatör och webbdesigner.

 

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!