"Det är ett folkmord" – uigurer berättar om tortyr och dödande i Kinas interneringsläger
Omir Bekli, född i Xinjiang, återförenas med sin familj efter nästan åtta månader i kinesisk fångenskap. Foto: privat


Uigurer, en etnisk minoritet i Kina, torteras, våldtas och dödas i hemliga ”omskolningsläger” i Xinjiangregionen i landets nordvästra del. Epoch Times har fått ett direkt vittnesmål från en person som suttit i ett av dessa läger.

FN slog under oktober fast att ”uppemot en miljon” människor sitter i dessa utomrättsliga interneringsläger i Xinjiang, och att merparten av dem är uigurer.

Kinesiska kommunistpartiets företrädare har sagt att massgripanden av uigurer, som till största delen är muslimer, är en del av en kampanj mot ”terrorism”, ”religiös extremism” och ”separatism”. Den här sortens ursäkter har tidigare använts för stenhård bevakning och förtryck mot uigurer och andra muslimska minoritetsgrupper i Xinjiang.

Förstahandsberättelser till Epoch Times har visat hur myndigheterna försöker beröva de gripna uigurerna deras kultur och språk, tvinga dem att avsäga sig sin tro och svära lojalitet till Kinesiska kommunistpartiet och dess ledare.

De som inte följer order utsätts för olika former av tortyr, berättade 42-årige Omir Bekli i en intervju från Istanbul.

Omir Bekli är uigur och född i Xinjiang, men medborgare i Kazakstan sedan 2006. I mars i förra året greps han i sina föräldrars hus i Shanshan, som ligger öster om Xinjiangs provinshuvudstad Urumqi. De täckte hans huvud med en svart säck innan han fördes bort. Anledningen att Omir befann sig i Xinjiang var att han deltog i ett internationellt möte om turism i Urumqi.

Därefter satt Bekli i sju månader i en poliscell, varefter han skickades till ett ”omskolningsläger” i Karamay i 20 dagar. Där blev han torterad, bland annat för att han vägrade sjunga sånger som hyllade kommunistpartiet och dess ledare Xi Jinping.

– Det var väldigt omänskliga och extremt outhärdliga tortyrmetoder, berättade Bekli.

Uigurerna ”kedjas som djur”, förvägras mat och sömn och misshandlas tills de är ”svullna och blodet rinner”.

– De gör en rädd och svag, fysiskt och mentalt, så att man ska lyda dem, förklarade Bekli.

Kvinnor våldtas

En annan uigurisk före detta fånge – även hon kazakisk medborgare, som släpptes i september efter att ha suttit i läger i 15 månader – berättade för Epoch Times att unga uiguriska kvinnor våldtas dagligen av partiets företrädare i lägren, och att de kan dödas om de gör motstånd. Den 54-åriga kvinnan, som också befann sig i Istanbul, ville vara anonym av rädsla för sin egen säkerhet.

– Unga kvinnor släpas ut och våldtas hela natten. Om du fortsätter att göra motstånd så injicerar de dig med någonting som dödar dig, berättade hon.

Hon hade personligen bevittnat två uiguriska kvinnor som dödats av injektionerna.

– Det är oftast 40-50 personer i ett litet rum, men de hämtar regelbundet fem eller tio, och de bara försvinner – de kommer aldrig tillbaka. De dödar folk i tiotal hela tiden.

Hon tillade att kvinnor också får p-piller så att de inte ska bli gravida.

Bekli sade att i det läger han satt hade han bevittnat hur döda uigurer släpades ut ur rum.

– De blev troligen misshandlade till döds, sade han.

Omir Bekli, 42, som satt i kinesiskt interneringsläger under 2018. Foto: Privat

Tidigare har man tillbakavisat alla anklagelser om religiöst förtryck och att det skulle existera några massinterneringsläger, men i början av oktober agerade de lokala myndigheterna i Xinjiang för att officiellt legalisera dessa läger, som man förskönande kallar ”yrkesutbildningscentra” för att ”utbilda och transformera” vad man benämner som religiösa extremister.

Hu Lianhe, en högt uppsatt partitjänsteman med ansvar för minoritetsfrågor, försäkrade nyligen FN:s rasdiskrimineringspanel att ”det förekommer inget förtryck mot etniska minoriteter eller kränkningar av deras trosfrihet i terrorismbekämpningens namn” i Xinjiang.

Han avvisade också beskyllningarna om att antalet muslimer som hålls internerade i regionen skulle vara så många som en miljon. Förutom uigurer så utsätts även andra etniska minoriteter där en majoritet är muslimer, såsom kazaker, dongxiang, och uzbeker. Det finns även en muslimsk grupp som tillhör den etniska majoriteten (han) i Kina, vilka kallas hui, och även dessa förföljs. Det finns också rapporter om att underjordiska kristna, Falun Gong-utövare och politiska dissidenter grips och interneras i Xinjiang.

Grips för vad som helst

Uigurerna i regionen kan gripas för så enkla saker som att de har kontaktat vänner eller släktingar utomlands, rest till ett annat land, odlat skägg eller deltagit i religiösa sammankomster, enligt berättelser som Epoch Times tagit del av från uigurer vars familjemedlemmar hamnat i läger.

Rabiye Muhammad, som flyttade från staden Turpan i Xinjiang till Calgary i Kanada 2007, sade att hennes 65-åriga mor greps i februari i år. Anledningen var att modern hade besökt henne i oktober 2014 i fyra månader.

– De tog henne för att de visste att hon hade varit utomlands, berättade Muhammad för Epoch Times.

Rabiye Muhammad och hennes familj, när hennes mor besökte dem i Kanada 2014. Foto: Privat

Andra av hennes familjemedlemmar som förts bort ”utan anledning” inkluderade hennes syster, hennes 70-åriga morbror och hennes yngre bror, som fördes bort från sitt hem med en svart säck över huvudet.

– De bara tog honom sådär, utan vidare. De tar alla nuförtiden – det är ett folkmord. De hittar vilka ursäkter som helst för att ta uigurer, sade hon.

Många uiguriska familjer har vittnat om liknande situationer.

Tahir Imin, en 38-årig akademiker som bor i USA, men är född i staden Kashgar i Xinjiang, berättade för Epoch Times att Kinesiska kommunistpartiet betraktar de som reser utomlands som ett ”hot mot samhället”.

– Kina tror att de som har besökt andra länder kan se kommunistpartiets fel och misstag, förklarade han.

Nicholas Bequelin, Amnesty Internationals chef för Östasien, kallade de kinesiska myndigheternas agerande för ”absurt, oberättigat och fullständigt godtyckligt” enligt ett pressmeddelande.

De uigurer som grips ställs aldrig inför någon domstol, så de kan inte protestera mot beslutet eller anlita advokater för att försvara sig.

Tortyr och bestraffningar

Omir Bekli berättade om fem olika former av bestraffningar och tortyr som han och medfångar utsattes för om de inte lydde order i lägret.

En bestod i att de bara fick tre timmar sömn, för att sedan tvingas sitta och stirra in i en vägg och sjunga kommunistpartiets nationalsång och ”positiva sånger om kommunistpartiet” innan de fick frukost. Innan lunch upprepades samma sak.

De positiva sångerna heter sådant som ”Utan kommunistpartiet skulle det inte finnas något nytt Kina”, ”Ode till moderlandet” och de har texter som ”Kommunistpartiet är bra”, ”Kommunistpartiet är en bra ledare för folket” och ”Kommunistpartiet kämpade för nationen, Kommunistpartiet, enat, räddade Kina”.

– Om man vägrar att sjunga sånger som hyllar kommunistpartiet och ledaren Xi Jinping så blir man brutalt misshandlad. Sedan måste man stå och stirra in i en vägg, utan mat och vatten, i ett dygn, berättade Bekli.

Nästa gång man vägrade blev man kedjad på en ”tigerbänk” i en onaturlig ställning som sätter enorm press på benen, och berövad mat och vatten i två dygn.

Man kunde också bli ”kedjad som ett djur” i mellan en och tre dagar i ett kolsvart rum som kallas ”svarta hålet”, och är ungefär tre gånger tre meter.

– Den fjärde metoden är att de tvingar en att stå på en cementplatta utomhus, i solen, på en het sommardag. Man har inga kläder förutom underkläder, inga skor, sade Bekli.

– Fötterna bränns i hettan. De gör samma sak på vintern också.

Slutligen kunde man bli brutalt misshandlad med käppar och ”vad de än kan få tag i”.

– Sedan hänger de upp dig i armarna. De sätter dig i en vattenfylld cell, med väldigt smutsigt, stinkande vatten upp till halsen i mellan en och fem dagar, berättade Bekli.

– Om du sitter så där i mer än fem dagar är det en stor risk att du dör, för vattnet dödar dig om du är där i flera dagar.

Man får en liten brödbit ”bara så att man överlever”, sade han.

Uiguriska män i lägren tvingas också att ta ett piller varje dag, vars syfte är ”att ta död på sexlusten för evigt”, som Bekli uttryckte det.

– Det där pillret gör folk galna, och det är som om de inte vet vad de gör – de bara gör som de blir tillsagda. Det är som om de är höga – man kan se att de inte är normala, berättade han.

Bekli gömde pillret under tungan varje dag, låtsades dricka vattnet och spottade senare ut pillret.

– Det var så jag överlevde.

Den ”extrema pressen” i lägren gör att många uigurer vill ta livet av sig, enligt Bekli.

– Men det går inte, för det är alltid mellan fem och tio människor i rummet som ser dig, och det finns kameror i rummen.

Internationella reaktioner

Den 10 oktober släppte den amerikanska kongressen en rapport där man skriver att situationen i Xinjiang ”kan vara den största interneringen av en etnisk minoritetsbefolkning sedan andra världskriget, och kan utgöra ett brott mot mänskligheten”. Även USA:s vicepresident Mike Pence har i ett tal sagt att överlevare ”beskrivit sin erfarenhet från lägren som ett medvetet försök av Peking att kväva den uiguriska kulturen och utplåna den muslimska tron”.

Aydin Anwar, en uigur som bor i USA, sade till Epoch Times att hon tror att lägren i Xinjiang är ett sätt att ”dölja massutrotning av uigurer”.

– Varför kommer de ut därifrån döda? Om Kina verkligen ville assimilera oss, varför dödar de folk? frågade hon.

Nicholas Bequelin på Amnesty sade att kommunistpartiet måste hållas ansvarigt av regeringar världen över för den ”brutala kampanjen mot etniska minoriteter” och den ”mardröm” som pågår i Xinjiang.

– Hundratusentals familjer har slitits sönder av denna enorma förtryckskampanj. De vill desperat veta vad som hänt med deras anhöriga, och det är dags att de kinesiska myndigheterna svarar dem. 

Fakta

Uigurerna

De turkisktalande uigurerna är en av Kinas 55 officiellt erkända etniska minoritetsgrupper. De är till största delen sunnimuslimer och utgör nu strax under hälften av de 22 miljoner människor som bor i Xinjiangregionen. Sedan Kinesiska kommunistpartiet absorberade Xinjiang in i Kina i september 1949 har man använt anklagelser om separatism, baserade på vissa uigurers kamp för ett självständigt ”Östturkestan” (som stöddes av Sovjetunionen) som ursäkt för sitt förtryck av det uiguriska folket.

Efter 11 september-attackerna 2001 pekade Kinesiska kommunistpartiet ut uigurerna som en del av de ”tre onda krafterna”, nämligen ”extremism, separatism och terrorism”. Andra som pekades ut var tibetaner, underjordiska kristna och Falun Gong. Sedan dess har regimen konstant anklagat uigurer för ”terroristdåd” över hela landet, ofta med bristande bevis. Uigurer har förbjudits att utöva sin religion, till exempel att fasta, bära slöja, odla ”abnormt” långa skägg och liknande, i vad de lokala myndigheterna beskriver som ett sätt att tackla extremism.

Förtrycket av uigurer har bara ökat på senare år, efter de etniska upploppen 2009, 2013 och 2014, när många års förtryck tycktes få situationen att koka över. Men enligt den uiguriske företrädaren Enver Tohti och Kinakommentatorn Ming Yan, hade de våldsamma upploppen 2009 planerats av kommunistpartiet för att ytterligare öka spänningen mellan uigurerna och majoritetsbefolkningen (hankineserna). Politiska observatörer har anklagat en falang inom partiet som står förre partiledaren Jiang Zemin nära för att underblåsa oroligheter som ett sätt att sabotera för nuvarande ledaren Xi Jinping.