Det är 50 000 år sedan sist – nu kommer kometen på besök igen

En bild på kometen Neowise som var synlig på himlavalvet 2020. Nu är det snart dags för ett nytt kometbesök. Foto: Travis Heying/AP/TT


Det är en mycket sällsynt gäst som kommer på besök i månadsskiftet. Senast kometen hälsade på var för 50 000 år sedan, men nu är det dags igen. Har du bara en bra kikare så kommer du kunna se den väldigt tydligt.

Kometen, som kallas C/2022 E3 (ZTF) passerade Jupiter för knappt ett år sedan, enligt en rapport från Zwicky Transient Facility i USA som via teleskop observerade himlafenomenet. Sedan dess har kometen närmat sig vår planet och snart kommer den vara fullt synlig, bara man har en bra kikare. Med lite tur kan man även se den med blotta ögat om himlen inte är alltför upplyst av stadsljus eller av månens sken.

Enligt forskarna ska vi som bor på den norra hemisfären kunna se C/2022 E3 (ZTF) allra tydligast under den sista veckan i januari. Ett tips är att ta sikte på de två stjärnbilderna Stora och Lilla björnen. Skulle man missa detta tillfälle så kommer det en ny chans att kunna studera den minst sagt sällsynta kometens färd över himlavalvet den 10 februari, då den stryker förbi nära Mars.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!