Regeringen fortsätter satsningen på äldreidrott som den förra regeringen inledde. Tidöpartierna har dessutom kommit överens om att utöka den med åtskilliga miljoner under de kommande åren. Epoch Sport besökte ett gruppträningspass för äldre.
Det råder en förväntansfull stämning i gymmets stora gruppträningssal när Epoch Sport hälsar på hos Nordic Wellness i Norrköping. Tio pigga och träningssugna personer i åldersspannet 55–77 är samlade en tidig fredagsmorgon för att under ledning av träningsinstruktören Vian Delsoz genomföra ett 50 minuter långt cirkelpass som innehåller en blandning av moment som bygger på omväxlande styrka och kondition.
– Vi brukar vara betydligt fler än så här. Men många har åkt iväg för att öppna upp sina sommarstugor inför säsongen, säger en av deltagarna med ett leende.
Att det är en sammansvetsat grupp som tycker om att träna tillsammans märks ganska tydligt. Det är som ett kompisgäng där alla är fokuserade på enbart en sak, nämligen att få ut så mycket som möjligt av träningspasset. Allra först värmer deltagarna upp innan Vian visar vilka övningar som ingår i passet och förklarar hur de ska genomföras. Sedan delar alla upp sig två och två och kör igång.
Den här satsningen är någonting vi gör konkret.
– Jacob Forssmed Idrottsminister
Cirkelträningen består av fem olika stationer med bland annat träningscykel, marklyft och sving med viktplatta. Deltagarna ska utföra varje övning under 60 sekunder innan de får vila en kort stund och förflytta sig till nästa station. Sedan fortsätter de varvet runt flera gånger.
– De ger verkligen allt när de tränar. Deltagarna i den här gruppen är starkare än många som är yngre. Vid några tillfällen har vi haft betydligt yngre deltagare med när de här seniorerna har tränat, men de har inte orkat hålla samma tempo som de äldre, säger Vian Delsoz.
Regeringen har tillsammans med sitt samarbetsparti Sverigedemokraterna beslutat om att fortsätta satsningen på äldreidrott som den förra rödgröna regeringen inledde. Man utökar den dessutom. 2020 satsades 20 miljoner kronor, i slutet av förra året kom beskedet att satsningen förstärks med 25 miljoner 2023. Kommande år höjs stödet ytterligare, till totalt 70 miljoner.
– Skälet till det är att det finns så många fördelar för äldre med att ägna sig åt idrott, säger idrottsminister Jakob Forssmed (KD) till Dagens Nyheter (DN).
Man behöver hålla igång kroppen när man blivit så här gammal.
– Monika Thunberg Gustafsson Deltagare i träningsgruppen för seniorer hos Nordic Wellness
Men i sanningens namn finns det många andra fördelar också. På ett gym möts man över generationsgränserna. Idrotten kan även motverka ofrivillig ensamhet hos äldre.
Lars-Åke Backman, 77 år, och Monika Tunberg Gustafsson, 76 år, är två av deltagarna i träningsgruppen för seniorer hos Nordic Wellness. Båda två har börjat träna aktivt på äldre dagar.
– Man behöver hålla igång kroppen när man har blivit så här gammal. Jag har lite besvär med ryggen och det här hjälper. Man vill ju hålla sig frisk så länge som möjligt, säger Monika.
– Lederna blir bra. Mjuka och fina, säger Lars-Åke.
– Det är skojigt att träna också, säger Monika.
– Man träffar andra. Den sociala biten är viktig, säger Lars-Åke.
När träningen är avslutad samlas en stor del av de seniora träningskompisarna för att fika vid borden utanför receptionen. Gemenskapen fortsätter en bra stund till där.
– Det är viktigt, skrattar Lars-Åke.
En stor del av gruppen har ägnat sig åt träning i flera år och har därmed hunnit lära känna varandra ordentligt.
– Jag minns inte när jag började träna. Men det är flera år sedan, säger Monika.
– Samma här, inflikar Lars-Åke.
Både Lars-Åke och Monika är ivriga förespråkare för senioridrott och vill gärna uppmuntra andra äldre att också röra på sig.
– Börja träna. Det är roligt och jättebra för kroppen, säger Monika.
– Det är bra för leder och roligt att träffa andra i samma ålder, säger Lars-Åke.
Merparten av deltagarna i seniorträningen brukar träna tillsammans två gånger i veckan, tisdag och fredag. Men varken Monika eller Lars-Åke nöjer sig med det.
– Förutom gympassen på tisdag och fredag brukar jag träna yoga på onsdagar, säger Monika.
– Jag tränar på tisdag och fredag. Men jag spelar bowling också, säger Lars-Åke.
Sveriges seniorer blir allt fler och många av dem har, likt Monika och Lars-Åke, upptäckt de många fördelarna med att träna och hålla sig i form på ålderns höst. Från olika pensionärsföreninger runtom i landet kommer nu önskemål om att regeringen borde införa en motsvarighet för personer över 65 till det friskvårdsbidrag som många anställda får av sina arbetsgivare.
Idrottsminister Forssmed säger sig ha förståelse för denna önskan.
– Jag förstår ju den frågan. Behovet av att träna och röra på sig finns även hos personer som inte är anställda och har en arbetsgivare som har ett sånt här friskvårdsbidrag, säger Jakob Forssmed till DN.
Men regeringen har enligt Forssmed inga tankar på att införa något friskvårdsbidrag för äldre. De nya miljoner som satsas på senioridrott anses räcka.
– Men den här satsningen är någonting vi gör konkret, som innebär att fler klubbar får möjligheten att erbjuda träning till låga kostnader för äldre personer i gemenskap med andra.
Enligt Vian Delsoz är det en illusion att en vältränad äldre person skulle vara svagare än en yngre person som tränar lika mycket och ofta. Vi går ut i den stora öppna ytan som i två plan är fylld med träningsmaskiner och fria vikter. I ena änden av en 15 meter lång och grön plastmatta står ett slädformat träningsredskap. Agneta Spångberg, 75 år, ska bevisa att även en äldre kvinna har krafterna i behåll.
– Många tror inte att det är sant när de ser vad en äldre person faktiskt klarar av, säger Vian och lastar på en viktplatta på släden.
Hon ber Agneta att trycka släden framför sig på plastmattan. Agneta fattar tag med båda händerna om slädens handtag och trycker till. Utan till synes större ansträngning skjuter hon släden framför sig meter efter meter fram till slutet av mattan. Epoch Sports utsända tvingas springa för att hålla jämna steg i syfte att få ett någorlunda bra foto på kraftprovet.
Efteråt ser Agneta Spångberg lika oberörd ut som innan.
– Äsch, det där var väl inget, säger hon.
Att träna behöver varken vara tråkigt eller invecklat. För många som är 65 år eller äldre räcker det med en daglig promenad på 30 minuter för att avsevärt förbättra den egna konditionen. Att gå med stavar är ett utmärkt alternativ. Det viktiga är att bli lite andfådd av promenaden. Ett annat alternativ för en äldre person är att simma 200 meter ett par gånger i veckan.
Senioridrott kan bromsa förlusten av muskelmassa
Att åldras betyder att man förlorar muskelmassa och blir svagare. En 25-åring kanske inte tänker så mycket på det men för en person som har passerat 60 är det en verklighet.
Det går att påverka tidens tand. Forskningen visar nämligen att styrketräning är ett mycket kraftfullt redskap för att motverka minskad muskelmassa och kroppslig försvagning när man blir äldre.
Genom att regelbundet ägna sig åt att lyfta tunga vikter är det fullt möjligt att motverka förlusten av muskelmassa, styrka och funktionell förmåga som annars kan påverka vår livskvalitet och hälsa på ett negativt sätt.
Förlusten av muskelmassa kan i många fall börja redan i trettioårsåldern, vilket är betydligt tidigare än vad de flesta kanske tror. En bidragande orsak till detta kan exempelvis vara om du har ett stillasittande jobb och inte heller rör dig särskilt mycket på fritiden. Någonstans runt de 60 börjar den här förlusten att bli allt tydligare.
För varje år du lever minskar din muskelmassa med upp till 1,4 procent i underkroppen, medan det går lite långsammare i överkroppens muskler. Forskarna menar att denna process kan bromsas upp med styrketräning.