loadingIOK:s ordförande Thomas Bach meddelar i höst om ryska och belarusiska idrottare tillåts delta i OS 2024 eller inte.Foto: Laurent Gillieron/AP/TT
IOK:s ordförande Thomas Bach meddelar i höst om ryska och belarusiska idrottare tillåts delta i OS 2024 eller inte.Foto: Laurent Gillieron/AP/TT
OS

Debatten om Rysslands och Belarus deltagande i OS fortsätter

Göran Jacobson

Internationella olympiska kommittén har ännu inte fattat något beslut rörande Rysslands och Belarus deltagande i OS nästa år. Ett sådant beslut kommer tidigast i höst. Den olympiska rörelsen är mycket oenig i frågan. Debatten lär fortsätta.

 – IOK har inte tagit något beslut i frågan ännu. SOK och andra förbund har haft konsulterande möten med Thomas Bach där alla åsikter har fått lika stor plats. Det som finns nu är ett förslag där varje internationellt förbund själva får välja hur man ska se på frågan. Förslaget från IOK involverar även vissa kvaltävlingar. Beslutet att utestänga ryska och belarusiska idrottare är redan klubbat, säger Lars Markusson, mediechef på Svenska olympiska kommittén, till Epoch Sport.

Frågan om Rysslands och Belarus eventuella comeback i olympiska sammanhang är väldigt känslig, både för Internationella olympiska kommittén (IOK), Sveriges olympiska kommitté (SOK) och alla andra internationella medlemsförbund. Av den anledningen är alla parter mycket försiktiga i sina uttalanden.

Beslutete att utestänga ryska och belarusiska idrottare är redan klubbat.

Lars Markusson Mediechef på Svenska olympiska kommittén

De nya rekommendationer som IOK i förra veckan presenterade handlar därför inte om huruvida de internationella idrottsförbunden skulle välkomna Ryssland och Belarus in i värmen igen, utan bara om hur det skulle kunna gå till om förbunden själva väljer att ta ett sådant beslut.

Debatten om de två ländernas vara eller icke vara i olympiska sammanhang har varit mycket intensiv sedan Ryssland inledde kriget i Ukraina i februari förra året. Den fick nytt bränsle när IOK:s ordförande Thomas Bach på en presskonferens nyligen klargjorde att ett beslut om Ryssland och Belarus kommer först efter sommaren. Samtidigt tog han bladet från munnen och höjde tonen mot de länder som kritiserat IOK:s tankar kring att släppa in Ryssland och Belarus i värmen igen.

– Vi har inte fått en enda kommentar angående att det finns deltagare från länder som är involverade i de andra 70 väpnade konflikterna i världen, sade Thomas Bach.

Enligt Bach är det dubbelmoral att det enbart är Rysslands krig mot Ukraina som väcker intresse när det samtidigt pågår 70 andra krig i världen.

– Vi har noterat en del negativa reaktioner, i synnerhet från vissa europeiska länders regeringar. Jag kan bara fortsätta poängtera att det är beklagligt att se att vissa regeringar inte vill respektera vare sig viljan från majoriteten av den olympiska rörelsen eller sportens självständighet, sade Bach på presskonferensen.

Bach motsätter sig dock påståendet att det skulle vara dubbelmoral hos IOK som efter den ryska invasionen av Ukraina var snabba med att stänga av ryska och belarusiska idrottare.

– Det här anfallet mot Ukraina var ett uppenbart brott mot den olympiska vapenvilan och skedde mellan OS och Paralympics 2022. Därför var vi tvungna att göra de här sakerna i solidaritet. Men vi gör även solidariska insatser för de nationella olympiska kommittéerna i Jemen, Etiopien, Syrien och i många andra delar av världen, sade Bach.

SOK är en av de olympiska kommittéer som tydligt har klargjort att man motsätter sig att ryska och belarusiska idrottare ska få delta i OS.

– Jag ställer mig verkligen frågande till Thomas Bachs uttalande eftersom IOK inte har tagit något beslut ännu, säger Lars Markusson.

Han får stöd av SOK:s generalsekreterare Åsa Edlund Jönsson.

– Vi tycker inte att det i detta skede är lämpligt att medge deltagande till aktiva och funktionärer från Ryssland och Belarus eftersom Rysslands krig mot Ukraina pågår, säger Åsa Edlund Jönsson i ett pressmeddelande.

Åsa Edlund Jönsson är generalsekreterare för Sveriges olympiska kommitté. Förbundet står i begrepp att eventuellt ansöka om att arrangera vinter-OS i Sverige 2030. Sverige har inte stått värd för ett OS sedan sommarolympiaden i Stockholm 1912. Foto: Claudio Bresciani/TT

SOK står enade i frågan om Rysslands och Belarus deltagande i olympiska mästerskap tillsammans med Riksidrottsförbundet och Sveriges paralympiska kommitté, liksom nationella nordiska idrottsorganisationer från Sverige, Norge, Danmark, Finland, Island, Grönland, Färöarna och Åland samt flera andra nationella olympiska kommittéer, bland annat de baltiska länderna.

Under de konsulterande samtalen med IOK var det tydligt att idrottsvärlden unisont stöttar Ukraina, men att det samtidigt finns olika uppfattningar angående hur, om och när ryska och belarusiska idrottare ska tillåtas tävla i de olympiska spelen igen.

Det är redan beslutat att inga ryska eller belarusiska idrottare kommer att få delta under de europeiska spelen i Polen i sommar, som gäller som kval till OS i 18 olika idrotter.

– Ett bra beslut som SOK stöttar. Vi fortsätter göra vår röst hörd i den här frågan, säger Åsa Edlund Jönsson.

Beslutet kommer definitivt inte tidigare än med ett år kvar till OS.

Thomas Bach Ordförande Internationella olympiska kommittén

Thomas Bach och IOK ser dock ut att även fortsatt hålla dörren på glänt för Ryssland och Belarus. I samband med att de nya rekommendationerna skickades ut till medlemsförbunden meddelade IOK att man skjuter på beslutet om huruvida ryska och belarusiska idrottare ska få delta i sommar-OS i Paris nästa år till ”ett lämpligt tillfälle”. Detta tillfälle blir i så fall först om några månader.

– Beslutet kommer definitivt inte tidigare än med ett år kvar till OS. Vi vill först se hur de här rekommendationerna kommer att implementeras, säger Bach.

Den olympiska flaggan bärs in under invigningen av vinter-OS i Turin 2006. Flaggan är vit med fem ringar i färgerna rött, blått, grönt, gult och svart. Dessa färger valdes då varje lands flagga innehåller minst en av dessa färger. Ringarna står också för de fem världsdelarna. Foto: Clive Rose/Getty Images

OS-invigningen i Paris går av stapeln den 26 juli nästa år. Det skulle i så fall betyda att IOK möjligen fattar beslut i frågan i slutet av sommaren eller början av hösten. Thomas Bach passade även på att skicka med ett lugnande besked till journalistuppbådet på presskonferensen.

– Vi ska övervaka det och se huruvida rekommendationerna efterföljs. När vi väl har en bra överblick på det här så kommer vi att fatta vårt beslut. Men ni kan nog njuta av er sommarsemester i lugn och ro utan att oroa er för att er chef ska ringa upp och be er skriva en artikel om ett sådant beslut.

Thomas Bach återkom flera gånger under presskonferensen till att det går emot den olympiska andan att stoppa individuella idrottare från att delta.

– Det blir ingen insats för freden om man bara bjuder in länder som lever i fred. Det blir en trevlig idrottstävling men fungerar inte som fredsbudskap. Om alla länder som är i krig sade att de inte kan delta så skulle det bli ett väldigt tunt OS. Det är 70 nationer som är i väpnade konflikter nu. Om alla skulle exkluderas, vad skulle då vara poängen med OS? SOK:s generalsekreterare håller inte med Thomas Bach om att detta skulle vara en neutral hållning som främjar freden.

– Gränsdragningen kring begreppet neutral är oerhört komplex. Därför tycker vi att det är bäst att följa SOK:s och Nordens linje att inte släppa tillbaka ryska och belarusiska idrottare i internationella tävlingar just nu, säger Åsa Edlund Jönsson. 

Detta är vad IOK råder sina medlemsförbund

1. Idrottare med ryska eller belarusiska pass får endast delta under neutral flagg.

2. Lag med idrottare med ryska eller belarusiska pass får inte delta.

3. Idrottare, ledare och övrig personal som aktivt stöttar kriget i Ukraina får inte delta.

4. Idrottare, ledare och övrig personal som står under kontrakt med rysk eller belarusisk militär eller säkerhetstjänst får inte delta.

5. Idrottare som tävlar under neutral flagg måste, precis som alla andra, följa gällande antidopningsregler.

6. Rådande sanktioner mot personer som ligger bakom kriget, Rysslands och Belarus regeringar, ska ligga fast:

• Inga internationella tävlingar i Ryssland eller Belarus.

• Inga flaggor, nationalsånger, nationsfärger eller andra markörer från de två länderna får visas på några tävlingar eller evenemang.

• Inga representanter från vare sig den ryska eller belarusiska regeringen får bjudas in eller ges ackreditering till några internationella idrottstävlingar eller evenemang.

Paris 2024 blir ett historiskt OS

De olympiska sommarspelen i Paris nästa år blir historiska på flera sätt.

2024 är det exakt hundra år sedan Frankrikes huvudstad senast stod värd för ett OS.

Paris 2024 blir de första olympiska spelen där lika många kvinnor som män tävlar.

Det var även ett historiskt beslut som banade vägen för att Paris får stå värd för OS nästa år. När IOK samlades till sin 131:a session i Lima i Peru den 13 september 2017 för att utse nästa värdstad för de olympiska spelen tog man för första gången i den olympiska historien beslutet att utse arrangörer till två olympiska sommarspel vid ett och samma tillfälle. Vid samma session utsågs Los Angeles som arrangör för OS 2028.

Vid det här tillfället var det bara Paris och Los Angeles som återstod i kampen om sommar-OS och Paralympics 2024. Lösningen blev att tilldela de båda städerna varsitt olympiskt sommarspel, vilket alla var nöjda med.

Källa: Svenska olympiska kommittén

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loadingIOK:s ordförande Thomas Bach meddelar i höst om ryska och belarusiska idrottare tillåts delta i OS 2024 eller inte.Foto: Laurent Gillieron/AP/TT
IOK:s ordförande Thomas Bach meddelar i höst om ryska och belarusiska idrottare tillåts delta i OS 2024 eller inte.Foto: Laurent Gillieron/AP/TT
OS

Debatten om Rysslands och Belarus deltagande i OS fortsätter

Göran Jacobson

Internationella olympiska kommittén har ännu inte fattat något beslut rörande Rysslands och Belarus deltagande i OS nästa år. Ett sådant beslut kommer tidigast i höst. Den olympiska rörelsen är mycket oenig i frågan. Debatten lär fortsätta.

 – IOK har inte tagit något beslut i frågan ännu. SOK och andra förbund har haft konsulterande möten med Thomas Bach där alla åsikter har fått lika stor plats. Det som finns nu är ett förslag där varje internationellt förbund själva får välja hur man ska se på frågan. Förslaget från IOK involverar även vissa kvaltävlingar. Beslutet att utestänga ryska och belarusiska idrottare är redan klubbat, säger Lars Markusson, mediechef på Svenska olympiska kommittén, till Epoch Sport.

Frågan om Rysslands och Belarus eventuella comeback i olympiska sammanhang är väldigt känslig, både för Internationella olympiska kommittén (IOK), Sveriges olympiska kommitté (SOK) och alla andra internationella medlemsförbund. Av den anledningen är alla parter mycket försiktiga i sina uttalanden.

Beslutete att utestänga ryska och belarusiska idrottare är redan klubbat.

Lars Markusson Mediechef på Svenska olympiska kommittén

De nya rekommendationer som IOK i förra veckan presenterade handlar därför inte om huruvida de internationella idrottsförbunden skulle välkomna Ryssland och Belarus in i värmen igen, utan bara om hur det skulle kunna gå till om förbunden själva väljer att ta ett sådant beslut.

Debatten om de två ländernas vara eller icke vara i olympiska sammanhang har varit mycket intensiv sedan Ryssland inledde kriget i Ukraina i februari förra året. Den fick nytt bränsle när IOK:s ordförande Thomas Bach på en presskonferens nyligen klargjorde att ett beslut om Ryssland och Belarus kommer först efter sommaren. Samtidigt tog han bladet från munnen och höjde tonen mot de länder som kritiserat IOK:s tankar kring att släppa in Ryssland och Belarus i värmen igen.

– Vi har inte fått en enda kommentar angående att det finns deltagare från länder som är involverade i de andra 70 väpnade konflikterna i världen, sade Thomas Bach.

Enligt Bach är det dubbelmoral att det enbart är Rysslands krig mot Ukraina som väcker intresse när det samtidigt pågår 70 andra krig i världen.

– Vi har noterat en del negativa reaktioner, i synnerhet från vissa europeiska länders regeringar. Jag kan bara fortsätta poängtera att det är beklagligt att se att vissa regeringar inte vill respektera vare sig viljan från majoriteten av den olympiska rörelsen eller sportens självständighet, sade Bach på presskonferensen.

Bach motsätter sig dock påståendet att det skulle vara dubbelmoral hos IOK som efter den ryska invasionen av Ukraina var snabba med att stänga av ryska och belarusiska idrottare.

– Det här anfallet mot Ukraina var ett uppenbart brott mot den olympiska vapenvilan och skedde mellan OS och Paralympics 2022. Därför var vi tvungna att göra de här sakerna i solidaritet. Men vi gör även solidariska insatser för de nationella olympiska kommittéerna i Jemen, Etiopien, Syrien och i många andra delar av världen, sade Bach.

SOK är en av de olympiska kommittéer som tydligt har klargjort att man motsätter sig att ryska och belarusiska idrottare ska få delta i OS.

– Jag ställer mig verkligen frågande till Thomas Bachs uttalande eftersom IOK inte har tagit något beslut ännu, säger Lars Markusson.

Han får stöd av SOK:s generalsekreterare Åsa Edlund Jönsson.

– Vi tycker inte att det i detta skede är lämpligt att medge deltagande till aktiva och funktionärer från Ryssland och Belarus eftersom Rysslands krig mot Ukraina pågår, säger Åsa Edlund Jönsson i ett pressmeddelande.

Åsa Edlund Jönsson är generalsekreterare för Sveriges olympiska kommitté. Förbundet står i begrepp att eventuellt ansöka om att arrangera vinter-OS i Sverige 2030. Sverige har inte stått värd för ett OS sedan sommarolympiaden i Stockholm 1912. Foto: Claudio Bresciani/TT

SOK står enade i frågan om Rysslands och Belarus deltagande i olympiska mästerskap tillsammans med Riksidrottsförbundet och Sveriges paralympiska kommitté, liksom nationella nordiska idrottsorganisationer från Sverige, Norge, Danmark, Finland, Island, Grönland, Färöarna och Åland samt flera andra nationella olympiska kommittéer, bland annat de baltiska länderna.

Under de konsulterande samtalen med IOK var det tydligt att idrottsvärlden unisont stöttar Ukraina, men att det samtidigt finns olika uppfattningar angående hur, om och när ryska och belarusiska idrottare ska tillåtas tävla i de olympiska spelen igen.

Det är redan beslutat att inga ryska eller belarusiska idrottare kommer att få delta under de europeiska spelen i Polen i sommar, som gäller som kval till OS i 18 olika idrotter.

– Ett bra beslut som SOK stöttar. Vi fortsätter göra vår röst hörd i den här frågan, säger Åsa Edlund Jönsson.

Beslutet kommer definitivt inte tidigare än med ett år kvar till OS.

Thomas Bach Ordförande Internationella olympiska kommittén

Thomas Bach och IOK ser dock ut att även fortsatt hålla dörren på glänt för Ryssland och Belarus. I samband med att de nya rekommendationerna skickades ut till medlemsförbunden meddelade IOK att man skjuter på beslutet om huruvida ryska och belarusiska idrottare ska få delta i sommar-OS i Paris nästa år till ”ett lämpligt tillfälle”. Detta tillfälle blir i så fall först om några månader.

– Beslutet kommer definitivt inte tidigare än med ett år kvar till OS. Vi vill först se hur de här rekommendationerna kommer att implementeras, säger Bach.

Den olympiska flaggan bärs in under invigningen av vinter-OS i Turin 2006. Flaggan är vit med fem ringar i färgerna rött, blått, grönt, gult och svart. Dessa färger valdes då varje lands flagga innehåller minst en av dessa färger. Ringarna står också för de fem världsdelarna. Foto: Clive Rose/Getty Images

OS-invigningen i Paris går av stapeln den 26 juli nästa år. Det skulle i så fall betyda att IOK möjligen fattar beslut i frågan i slutet av sommaren eller början av hösten. Thomas Bach passade även på att skicka med ett lugnande besked till journalistuppbådet på presskonferensen.

– Vi ska övervaka det och se huruvida rekommendationerna efterföljs. När vi väl har en bra överblick på det här så kommer vi att fatta vårt beslut. Men ni kan nog njuta av er sommarsemester i lugn och ro utan att oroa er för att er chef ska ringa upp och be er skriva en artikel om ett sådant beslut.

Thomas Bach återkom flera gånger under presskonferensen till att det går emot den olympiska andan att stoppa individuella idrottare från att delta.

– Det blir ingen insats för freden om man bara bjuder in länder som lever i fred. Det blir en trevlig idrottstävling men fungerar inte som fredsbudskap. Om alla länder som är i krig sade att de inte kan delta så skulle det bli ett väldigt tunt OS. Det är 70 nationer som är i väpnade konflikter nu. Om alla skulle exkluderas, vad skulle då vara poängen med OS? SOK:s generalsekreterare håller inte med Thomas Bach om att detta skulle vara en neutral hållning som främjar freden.

– Gränsdragningen kring begreppet neutral är oerhört komplex. Därför tycker vi att det är bäst att följa SOK:s och Nordens linje att inte släppa tillbaka ryska och belarusiska idrottare i internationella tävlingar just nu, säger Åsa Edlund Jönsson. 

Detta är vad IOK råder sina medlemsförbund

1. Idrottare med ryska eller belarusiska pass får endast delta under neutral flagg.

2. Lag med idrottare med ryska eller belarusiska pass får inte delta.

3. Idrottare, ledare och övrig personal som aktivt stöttar kriget i Ukraina får inte delta.

4. Idrottare, ledare och övrig personal som står under kontrakt med rysk eller belarusisk militär eller säkerhetstjänst får inte delta.

5. Idrottare som tävlar under neutral flagg måste, precis som alla andra, följa gällande antidopningsregler.

6. Rådande sanktioner mot personer som ligger bakom kriget, Rysslands och Belarus regeringar, ska ligga fast:

• Inga internationella tävlingar i Ryssland eller Belarus.

• Inga flaggor, nationalsånger, nationsfärger eller andra markörer från de två länderna får visas på några tävlingar eller evenemang.

• Inga representanter från vare sig den ryska eller belarusiska regeringen får bjudas in eller ges ackreditering till några internationella idrottstävlingar eller evenemang.

Paris 2024 blir ett historiskt OS

De olympiska sommarspelen i Paris nästa år blir historiska på flera sätt.

2024 är det exakt hundra år sedan Frankrikes huvudstad senast stod värd för ett OS.

Paris 2024 blir de första olympiska spelen där lika många kvinnor som män tävlar.

Det var även ett historiskt beslut som banade vägen för att Paris får stå värd för OS nästa år. När IOK samlades till sin 131:a session i Lima i Peru den 13 september 2017 för att utse nästa värdstad för de olympiska spelen tog man för första gången i den olympiska historien beslutet att utse arrangörer till två olympiska sommarspel vid ett och samma tillfälle. Vid samma session utsågs Los Angeles som arrangör för OS 2028.

Vid det här tillfället var det bara Paris och Los Angeles som återstod i kampen om sommar-OS och Paralympics 2024. Lösningen blev att tilldela de båda städerna varsitt olympiskt sommarspel, vilket alla var nöjda med.

Källa: Svenska olympiska kommittén

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2025