Debatt: Vi behöver förstå islams väsen
Religion och politik
En muslim studerar koranen i Kairo. Den islamiska lagen sharia är en syntes av Koranen och sunna, traditionen om vad profeten sade och gjorde. Foto: Mahmoud Khaled/AFP via Getty Imaes


Många vill i den offentliga debatten hålla isär begreppen islam och islamism, som är den politiska yttringen av islam. Men låter sig detta egentligen göras? Vi behöver bättre förstå vad islam är, nämligen inte bara en religion utan en totalitär ideologi, skriver ledamoten för Sverigedemokraterna i Sörmlands regionfullmäktige, Bertil Malmberg.

Vi ser numera ofta kvinnor med islamisk slöja på stan, det ställs krav på halal-mat i skolor och på att muslimer skall ges möjlighet att be på arbetstid. Detta är bara ett par exempel på att islam tar plats i samhället, men är bara yttre manifestationer av en religion/ ideologi som snabbt brett ut sig i samhället. För att förstå implikationen av detta måste vi tränga djupare in i islams väsen.

Detta är en debattartikel och inte en akademisk skrift. Jag avstår därför från en tyngande notapparat, men försäkrar att allt som framförs är väl belagt i islams skrifter.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!