Debatt: Varför undanhålls Ivermectin?
Pandemin
Vårdpersonal håller upp en flaska med Ivermectin. Medicinen är säker och har visat sig ha gynnsam effekt mot covid-19 skriver debattören. Foto: Luis Robayo/AFP via Getty Images


Vid sidan av den pågående vaccinationskampanjen borde man respektera den del av befolkningen som inte vill ta vaccinerna men i stället vill använda Ivermectin som profylax och behandling mot covid-19, skriver civilingenjören Ingvar Ericson.

Både Folkhälsomyndigheten och WHO har gjort bedömningen att det bästa sättet att kontrollera och begränsa konsekvenserna av spridningen av sars-cov-2 skulle vara att satsa på snabb utvecklingen av vaccin och att sedan med det genomföra en global massvaccination. Det är en bedömning som ska respekteras.

Utvecklingen av vaccin mot sars-cov-2 har, med några undantag, fokuserats på produkter baserade på mRNA-teknik, en hittills i sådana här sammanhang oprövad genteknik. Med hänsyn till den snabba utvecklingen av sars-cov-2 till en pandemi har utvärdering av de framtagna vaccinkandidaternas effekt och eventuella biverkningar måst begränsas jämfört med vad som normalt krävs för godkännande. De har därför ännu bara kunnat ges ett nödgodkännande.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!