Danmark utreder dödsfall efter Astravaccinering
Flera länder har pausat vaccineringen med Astra Zenecas vaccin. Arkivbild. Foto: Bob Edme/AP/TT


Två anställda i Region Hovedstaden i Danmark har lagts in på sjukhus med allvarliga symptom mindre än 14 dagar efter det att de fått Astra Zenecas vaccin mot covid-19. En av dem har avlidit, skriver Ekstra Bladet.

"Region Hovedstaden kan bekräfta att två av våra medarbetare har blivit inlagda med symptom på blodpropp i hjärnan respektive hjärnblödning. Den ena av dem har olyckligtvis avlidit", skriver regionen i ett mejl till den danska tidningen.

Regionen påpekar att symtomen tyder på möjliga biverkningar av vaccinet. Båda fallen ska nu granskas av Lægemiddelstyrelsen för att se om det finns något samband med vaccineringen.

– Vi har börjat titta på om det är exakt samma sjukdomsförlopp, alltså flera blodproppar, blödning och mycket lågt antal blodplättar, säger Tanja Erichsen, enhetschef på Lægemiddelstyrelsen, till nyhetsbyrån Ritzau.

– Folk kan ju även dö av blodproppar som kan uppstå på andra sätt.

Den 11 mars införde Danmark ett två veckor långt stopp för Asta Zenecas vaccin, sedan en kvinna i 60-årsåldern avlidit av misstänkta biverkningar. Enligt Ekstra Bladets källor var kvinnan inte en av de anställda som regionen nu informerar om.

Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) har undersökt om de rapporterade hälsoproblemen med Astra Zenecas vaccin rör sig om verkliga biverkningar eller rena tillfälligheter. Myndigheten meddelade i torsdags att man inte har funnit något orsakssamband och betraktar vaccinet som säkert.

(Boel Holm/TT)

Sveriges nya satsning inom nationell och internationell nyhetsjournalistik i tryck. Teckna din provprenumeration idag – endast 99kr, avslutas automatiskt – klicka på bilden nedan för mer info: