Coronaläget – ökat antal på sjukhus, men färre dödsfall
Smittspridningen ökar i Sverige, men än vill man inte sätta alltför hårda restriktioner på människor, och inga nedstängningar är aktuella enligt Folkhälsomyndigheten.Foto: Jonathan Nackstrand/AFP via Getty Images


Antalet som läggs in på sjukhus för covid-19 ökar i landet, men dödligheten är ännu långt ifrån lika hög som i våras. Samtidigt införs hårdare restriktioner i tre av Sveriges regioner där smittspridningen ökar kraftigt.

Personer som behöver sjukhusvård för covid-19 fortsätter att öka. Sammanlagt ligger omkring 1 000 personer på sjukhus, och sedan förra veckan har antalet personer som behöver intensivvård ökat med det dubbla till 131 personer. Det visar statistiken på dagens presskonferens om den senaste utvecklingen för covid-19.

– Det är ett klart trendbrott som vi ser, säger Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Dödsfallen ökar långsamt men har inte nått de höga nivåer som man kunde se under vårmånaderna. Ökningen kommer dock sannolikt att fortsätta några veckor framåt, menar Byfors.

Sedan i fredags har 35 personer bekräftats ha dött av covid-19, enligt Folkhälsomyndighetens statistik. Och totalt har nu 6 057 personer avlidit i sjukdomen i Sverige.

Inte aktuellt med nedstängningar

I takt med att den allmänna testningen för covid-19 har ökat har även antalet smittade ökat kraftigt. Men några nedstängningar är fortfarande inte aktuella i Sverige. Istället har Folkhälsomyndigheten fortsatt förtroende för allmänheten och att alla gemensamt ska ta sitt ansvar för att hindra smittspridning.

Samtidigt säger Byfors att det finns flera andra åtgärder att ta till nationellt om det skulle behövas, såsom reserestriktioner.

– Det är en av de åtgärder vi haft tidigare, men det beror på läget och om det kan ha den önskade effekten. Att hindra människor från att kunna röra sig fritt är en stor inverkan på människors liv, säger hon.

Hårdare restriktioner i tre regioner

Idag inför dock Folkhälsomyndigheten striktare restriktioner i ytterligare tre regioner: Västerbotten, Kalmar och Norrbotten, där smittspridningen ökat kraftigt under den senaste tiden. Dock ligger fortfarande antalet smittade i regionerna under genomsnittet i hela landet, och det är heller ingen brist på vårdkapaciteten i dagsläget.

Förutom de vanliga råden handlar det i dessa regioner om att minimera fysisk kontakt utanför hushållet, att undvika fester, middagar och liknande socialt umgänge utanför hushållet, samt att undvika att vistas i inomhusmiljöer som shoppingcenter.

Dessutom gäller specifikt för Norr- och Västerbotten att avstå från onödiga resor såväl inom som utanför regionen.  De skärpta reglerna gäller från och med idag och fyra veckor framåt.

Sett till hela landet befinner sig 12 regioner fortfarande i normalläge och nio har gått upp i stabsläge eller förstärkningsläge.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.