Sedan flera år tillbaka har alla partier ställt krav på fler poliser och utlovat fler poliser. Socialdemokraterna pratar ofta om hur många nya poliser som har tillkommit under deras tid i regeringen. I Tidöavtalet, där problemen med kriminaliteten får stort utrymme, finns också löften om fler poliser.
Men det faktum att vi har många poliser säger ganska lite om kvaliteten på deras arbete. Det är inte antalet poliser som löser problemen utan snarare hur de arbetar, med vad de arbetar, vad de har för kvalifikationer och framför allt om det finns poliser i hela landet.
Bor ni i Norrlands inland, i Bergslagen eller utanför stora tätorter är det sällan ni ser en polis. Ofta är erfarenheterna från små kommuner att det tar väldigt lång tid innan poliserna är på plats. Polisorganisationen är centraliserad, toppstyrd och koncentrerad till städerna och till grova brott. Många inom polisen pratar också om en besvärande tystnadskultur. Det blev aktuellt efter Mats Löfvings tragiska död. I en intervju i SVT:s Agenda med Micael Säll Lindahl, polischef i region Nord, framkom att förtroendet för polisledningen är skadat efter skandalerna. En tredjedel av alla anställda i myndigheten anser att det finns en tystnadskultur. Det finns kritik mot att tjänster tillsätts via vänskapsband och att tystnadskulturen bidrar till att många inte vågar kritisera organisationen.