Brottsvåg i Nya Zeeland har byggts upp under ”årtionden”

Nya Zeeland: Brott

En polis vaktar en brottsplats utanför ett apotek i Mount Albert utanför Auckland, Nya Zeeland. Landet kämpar med stor brottslighet. Foto: Walter/Getty Images


Nya Zeeland befinner sig i en brottslighetskris, inte minst bland unga. Åratal av familjevåld har bidragit till utvecklingen, och en politiker jämför till och med landets laglöshet med Sydafrikas.

Matt King, före detta parlamentsledamot, säger att man nu har mer brott, framför allt skjutvapenrelaterade brott, än han någonsin upplevt. Det handlar mycket om att hjälpa barn som lever i familjer som haft problem med våld i generationer.

– Det har varit årtionden nu där folk är likadana som sina föräldrar. Särskilt i områden som Northland, där jag kommer ifrån, så är andelen familjer där barnen far illa rätt hög, säger King, som själv var polis i 14 år.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!