Brittiska parlamentet uppmanas ta bort Tiktok-konto

Storbritannien: Datasäkerhet

Den kinesiska appen Tiktok har blivit omåttligt populär bland barn och unga, men det finns många frågetecken kring datasäkerheten. Foto: Drew Angerer/Getty Images


Politiker i Storbritannien som tidigare ålagts sanktioner av den kinesiska regimen uppmanar nu parlamentet att ta bort sitt nya Tiktok-konto. De är överraskade och besvikna över att parlamentet öppnat ett konto i den kinesiska appen.

I ett twitterinlägg för att marknadsföra det nya Tiktok-kontot, som främst riktar sig till unga, uppger parlamentet att man ska publicera ”nyheter och bakom kulisserna-innehåll från Elizabeth Tower (Big Ben, Westminsterpalatset)” och visar med en video den ”bästa platsen för att ta en selfie med det berömda tornet”.

Nu har sex parlamentsledamöter skrivit ett gemensamt brev till talmännen i de två parlamenten. De skriver att Tiktok, vilket ägs av det kinesiska företaget Bytedance, är förknippat med stora datasäkerhetsrisker.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!