Brexit: Boris Johnson satsar på 31 oktober
Konservativa partiets Boris Johnson hoppas bli den som efterträder Theresa May på partiledarposten – och därmed med största sannolikhet blir landets nästa premiärminister. Foto: Frank Augstein/AP/TT


Boris Johnson, favorittippad att bli den brittiska premiärministern Theresa Mays efterträdare, drar igång sin personliga valkampanj med löftet att se till att Storbritannien verkligen lämnar EU den 31 oktober.

– En försening är ett nederlag, sade politikern till sina splittrade partikamrater i Konservativa partiet när han höll sitt kampanjtal på onsdagen.

Den 54-årige Johnson, som tidigare bland annat varit borgmästare i London och utrikesminister i Mays regering, bedyrade att han inte vill ha en avtalslös brexit.

– Jag är inte ute efter ett avtalslöst utfall. Jag tror inte heller att vi kommer att landa där men det enda ansvarsfulla är att förbereda sig noggrant och seriöst för en avtalslös (brexit).

(TT-Reuters)

Fakta

Så väljs Mays efterträdare

(TT)

I slutet av juli ska Konservativa partiet avgöra vem som blir Storbritanniens nästa premiärminister efter Theresa May.

Med start den 13 juni hålls en rad omröstningar bland Konservativa partiets parlamentsledamöter, för att eliminera kandidater. Omröstningarna är slutna.

Alla kandidater med 16 röster eller färre åker ut redan i första rundan. I andra rundan ryker de kandidater som får 32 röster eller färre. Om samtliga kvarvarande kandidater får fler än 32 röster försvinner den som har minst stöd. Omröstningarna fortsätter till dess att bara två kandidater återstår.

Till sist ska Konservativa partiets omkring 160  000 medlemmar säga sitt om de två slutkandidaterna. Det är oklart hur valet ska ske, men liknande omröstningar har tidigare genomförts via post. Troligen sker detta under vecka 30.

Theresa May sitter kvar som premiärminister till dess att en ny partiledare har utsetts.