Justitieminister Gunnar Strömmer (M) höll under tisdagen en pressträff. Detta med avseende till den otillbörliga påverkan som i dagsläget riktas mot partier och offentliga institutioner i Sverige, samt hur denna ska motarbetas.
Strömmer påtalade att Sverige befinner sig i en historiskt unik belägenhet, där hotbilden är flerdimensionell.
– Demokratihotet mot Sverige kommer från flera håll, och kommer samtidigt, dels förstås genom auktoritära stater som Ryssland, Iran och Kina, och vi vet att det finns ett påtagligt påverkanshot från dessa länder. Dessutom har alla kunnat ta del av att det finns ett latent terrorhot mot Sverige, som har fått nytt bränsle under senare tid, sade Strömmer.
– Till det kan läggas till ett inre hot mot det öppna och fria samhället som representeras av den grova, organiserade brottsligheten, och den tar sig, i sin tur, olika uttryck.
Strömmer lyfte bland annat Södertälje som ett exempel på en stad som blivit föremål för infiltration av kriminella nätverk, vilket Strömmer kallar ett ”potent hot” mot våra demokratiska institutioner.
Allt ifrån kriminella som har trängt sig in i beslutsfattande roller, när det gäller stadsbyggnadsfrågor, plan- och byggfrågor, till utbetalning av ersättning på arbetsförmedlingen, lokalt, är enligt Strömmer sektorer som är påverkade.
Strömmer tog upp exemplet Göteborg, där olika kriminella nätverk och klaner, genom hot och andra påtryckningar, orsakat vad som kallas en tystnadskultur.
Detta har, enligt Strömmers utsago, i vissa fall föranlett en rädsla inom en del myndigheter och delar av den offentliga förvaltningen att fatta de beslut man bör fatta.
– Ett tredje exempel, som också har berörts i debatten under senare tid, rör Botkyrka och de ABF-drivna fritidsgårdarna, där kommunen anlitade en granskare som kom fram till att där fanns påtagliga inslag av kriminella nätverk i verksamheten.
– I just Botkyrka finns ett tidigare exempel från 2010 när Moderaterna uteslöt tio medlemmar i en situation där man i varje fall uppfattade att man under något kuppartade former försökte ta över partiet lokalt.
Av ovanstående skäl tillkännagav Strömmer att regeringen kommer att ge Brottsförebyggande rådet (Brå) i uppdrag att analysera dagens läge på olika nivåer.
Detta innefattar att identifiera vilka systemhotande aktörer som är aktiva i Sverige och som försöker påverka förtroendevalda och politiska församlingar.
– Det här uppdraget kommer att komma igång under mars månad och ska redovisas i början av nästa år, sade Strömmer, som betonade att ta tag i, och att hitta strukturella och långsiktigt hållbara åtgärder för problemet, sade Strömmer.
– Sammantaget är det som sagt var så att vi upplever en sorts trippelhot mot vårt öppna, fria samhälle. De yttre hoten: som sagt var, de här staterna, med sina anspråk och metoder. Terrorhotet, men också det inhemska demokratihotet i form av den organiserade brottsligheten.
På onsdag nästa vecka kommer justitiedepartementet bjuda in till ett rundabordsamtal, där bland annat Polismyndigheten och Transparency International är inbjudna.
Målet är att kultivera kunskap, fastställa var de allvarligaste riskfaktorerna finns och vilka åtgärder som kommer krävas för att komma till rätta med situationen på lång och kort sikt.
Kontakta journalisten: [email protected]