Det sägs att man inte ska bedöma värde utefter utseende – inte ”döma hunden efter håren” – men vad gäller praktfulla bokbindningar kan man snarare vänta sig att det yttre går hand i hand med det inre.
De mer spektakulära bokbanden kallas för praktband. De är tillverkade av ädlare material och kan vara smyckade med ädelstenar, silver, guld, elfenben och emalj. Den här typen av hantverk uppstod under medeltiden för att man ville förmedla att bokens innehåll var viktigt och värdefullt. Texten åtföljdes även ofta av vackra illustrationer i miniatyr och all denna smyckning gav uttryck för vördnad. Sådana här böcker ställdes inte som andra böcker med ryggen utåt, utan placerades så att bokomslaget var väl synligt.
Med tryckpressarnas intåg försvann det stora intresset för praktband, men hantverket fortsatte ändå att utövas i århundraden. Förstklassiga bindningar tillverkades för hovet i Versailles, och under 1900-talet återupplivade den engelska firman Sangorski & Sutcliffe konsten att tillverka juvelprydda och detaljrika exemplar.