De flesta av landets bibliotek kommer att öppnas igen redan innan den 24 januari, rapporterar SVT Nyheter Kultur.
Strax före jul fick så gott som alla bibliotek stänga sina portar sedan Folkhälsomyndigheten fattat ett förhastat beslut att stänga alla bibliotek.
Samhällsviktig verksamhet
Då listade Folkhälsomyndigheten biblioteken som en ”icke-nödvändig” verksamhet och rekommenderade att alla bibliotek skulle vara stängda fram till den 24 januari.
Men stängningen stred mot bibliotekslagen som fastslår att bibliotek är en samhällsviktig verksamhet, och bara några dagar senare drogs rekommendationen bort från FHM:s hemsida.
Nu blev det istället kommunerna som fick besluta om, när och hur biblioteken skulle vara tillgängliga.
– Många bibliotek är redan öppna igen och de allra flesta kommer att öppna innan den 24 januari, säger Karin Linder, generalsekreterare för Svensk biblioteksförening, till tv-kanalen.
Öppettider och restriktioner varierar
Biblioteken i Göteborg och Kungsbacka har redan öppnat för snabba, viktiga och väl förberedda ärenden.
I Malmö är det också öppet med ändrade öppettider och begränsat antal besökare.
Kungliga biblioteket i Stockholm öppnade för ett fåtal planerade besök förra veckan.
Kirunas stadsbibliotek kommer att öppna den 18 januari och Umeå slår upp sina portar med begränsade öppettider den 12 januari.
Bibliotek viktiga i kristider
Verksamheten i Umeå bedrivs med samma restriktioner som innan stängningen. Biblioteken är inga mötesplatser och besöken bör var så korta som möjligt för att minska risken för smittspridning, skriver kommunen på sin hemsida.
– Det känns mycket bra att åter öppna våra bibliotek eftersom vi vet att det finns förväntningar på att biblioteken ska vara tillgängliga och människor har stort behov av både information och litteraturupplevelser, säger Ingegerd Frankki, bibliotekschef vid Umeå kommun, i ett pressmeddelande.
Folkhälsomyndighetens agerande gjorde att både biblioteksbesökare och personal blev förvirrade och irriterade. Men Karin Linder säger till SVT att uppmärksamheten kanske kan vara positiv.
– Nu ser man att något man tar för givet är otroligt viktigt, och att biblioteken ska vara viktiga även i krissituationer.
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Här ser du hur du kan stödja oss.