Bengtsfors vill inte ta emot fler nyanlända
Bengtsfors vill inte ta emot fler nyanlända. Arkivbild från en annan plats. Foto: Fredrik Sandberg/TT


En vecka efter det att Sölvesborgs kommun bestämt sig för att trotsa bosättningslagen får kommunen sällskap av Bengtsfors i Dalsland, rapporterar TV4 Nyheterna.

Samstyret SD, M, KD och det lokala Sol-partiet i Sölvesborg vill pröva bosättningslagen mot principen om kommunalt självstyre. Förslaget klubbades igenom på förra veckans kommunfullmäktige.

Bengtsfors vill nu följa Sölvesborgs exempel. Kommunen har sedan starten på 2016 tagit emot 536 nyanlända. Av dem är det enligt Migrationsverket 17 som anvisats till kommunen via den nya lagen.

– Vi har tagit emot så väldigt många i vår lilla kommun under så många år, så vi tycker det är högst rimligt att flyktingar som kommer till Sverige får landa någon annanstans, säger Stig Bertilsson (M), ordförande i kommunstyrelsen i Bengtsfors, till TV4.

När TV4 Nyheterna frågade samtliga svenska kommuner om de övervägt samma sak svarade ett tjugotal att diskussioner förts.

Bosättningslagen, som infördes i mars 2016, ger Migrationsverket rätt att fördela nyanlända som fått uppehållstillstånd mellan Sveriges kommuner.

(TT)