Bedragaren blir påkommen: ”Tror du jag är dum i huvudet”


Bedrägerier via falska telefonsamtal har ökat kraftigt på sistone. Många blir av med sina pengar när en person utger sig för att ringa från en bank. I en ljudfil från polisen kan man höra hur en bedragare försöker lura en äldre man att logga in på sin bank.

Polisen uppmanar allmänheten att aldrig använda bankdosa eller bank-id när någon ringer upp på telefon. Ingen seriös aktör skulle aldrig be dig att göra det, skriver polisen på sin webbsida.

Tillvägagångssättet kallas för voice-phishing och går ut på att gärningsmannen försöker fiska till sig information om offrets bankuppgifter via telefon.

Den här bedragaren påstod att han ringde från Swedbank. Han säger att han ska sälja ett säkerhetssystem till mannens bankkonto som ska skydda mot bedragare. Men när han ber om den äldre mannens bankuppgifter så blir det inte riktigt som säljaren trodde att det skulle bli.

– Tror du att jag är dum i huvudet? Tror du att jag skulle logga in och lägga ut mitt bank-ID på nätet, säger mannen till bedragaren.

Sedan oktober förra året har polisen fått in 3 800 bedrägerier av den här typen, skriver Expressen.

De flesta som drabbas är äldre människor. Bara under augusti och september försvann ungefär 70 miljoner på detta sätt, skriver tidningen.