(TT)
Den anrika schweiziska förmögenhetsförvaltaren Credit Suisse grundades 1856. Bankens aktie är dubbelnoterad, på Zürichbörsen respektive New York-börsen.
På ett år har aktien tappat tre fjärdedelar av sitt värde och bokslutet för 2022 slutade med en förlust på 7,3 miljarder schweiziska franc (motsvarande 84 miljarder kronor).
Motvinden syns även tydligt i balansräkningen. Bankens tillgångar rasade i fjol med 30 procent till 531 miljarder schweiziska franc (motsvarande 6 115 miljarder kronor) i fjol. Och bankens förvaltade förmögenhet krympte ihop med 20 procent till 1 294 miljarder franc.
Kurskollapsen har ägt rum i kölvattnet på flera år präglade av skandaler, sparkade chefer och juridiska problem.
Under fjärde kvartalet i fjol plockade oroade kunder – de flesta förmögna – ut 100 miljarder dollar i tillgångar ur banken. Uttagen har fortsatt i år, till och med sedan man fått in ett kapitaltillskott på 4 miljarder schweiziska franc i en nyemission.
Årsredovisningen för 2022 stoppades nyligen på grund av frågetecken i den finansiella rapporteringen. Samtidigt pågår en omfattande omstrukturering, med en plan enligt vilken storbanken ska knoppa av sin problematiska investmentbank och behålla den lönsamma kapitalförvaltningen.
Bankens vd Ulrich Körner sade så sent som i tisdags att Credit Suisse finansiella position var stabil, även tillgången till likviditet. På onsdagen följde ordförande Axel Lehmann upp med att förklara att det inte finns några skäl att diskutera stödåtgärder till Credit Suisse.
Den största ägaren Saudi National Bank köpte in sig i Credit Suisse i fjol och äger i dag 9,9 procent av aktierna. Saudi National Bank kontrolleras i sin tur av kungadömet Saudiarabiens statliga pensionsförvaltare, med 37 procent av aktierna i banken.