Bali tillbakavisar anklagelser: En komplott
I ett inlägg i sociala medier tillbakavisar Hanif Bali anklagelser om olämpligt sexuellt beteende. Arkivbild. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT


Moderata riksdagsledamoten Hanif Bali tillbakavisar anklagelsen om olämpligt sexuellt beteende mot en flicka i partiets ungdomsförbund. Moderaterna meddelar att de tagit del av Balis version och att utredningen mot honom fortsätter.

I ett inlägg som Hanif Bali delat på sociala medier uppmanar han personen som riktar anklagelser mot honom att göra en polisanmälan.

"Jag har gott om bevis som visar att jag är oskyldig till det jag anklagats för och att detta snarare rör sig om en komplott av meningsmotståndare där en ung person fått agera som bricka i spelet", skriver Bali.

Olämpligt

Expressen avslöjade i förra veckan att en moderat riksdagsledamot anklagades för olämpligt sexuellt beteende mot en flicka över 15, men under 18 år, som är medlem i Moderata ungdomsförbundet (Muf). Enligt Expressens uppgifter ska Bali ha uppmanat flickan att skicka bilder av sexuell karaktär till honom, något han själv förnekar.

"Jag har på inga sätt bett om några opassande bilder eller gjort något annat olämpligt", skriver Hanif Bali i ett inlägg på Facebook.

Han skriver att flickan kontaktade honom för två år sedan och att de då diskuterade politik. Senare ska hon ha velat ha hjälp med studier och privata angelägenheter.

”När det framkom att personen i fråga ville ha en annan relation borde jag avslutat konversationen direkt. När påstötningarna blev mer explicita gjorde jag det däremot klart att något annat än en vänskapsrelation där jag agerat som mentor inte kunde bli aktuell", skriver han.

"Grundlösa påståenden"

Hanif Bali avslutar sitt inlägg med att säga att han hedrar den kandidatförsäkran han skrivit under men att han inte tänker avgå "på grund av grundlösa påståenden".

Moderatledaren Ulf Kristersson bekräftade i måndags att partiet utreder en riksdagsledamot som är misstänkt för olämpligt sexuellt beteende mot en flicka i partiets ungdomsförbund, men att ledamoten är kvar i tjänst medan utredningen pågår.

Det enda besked som partiet har att lämna på onsdagen är att de tagit del av Hanif Balis version.

"Vi har tagit del av riksdagsledamotens inlägg, och han har också lämnat sin version direkt till utredningen, som fortfarande pågår”, skriver Moderaternas presschef Niklas Gillström i en kommentar till TT.

Har polisanmälts

Enligt uppgifter till Dagens Nyheter har Hanif Bali polisanmälts under dagen. Mikael Ekman, chef för enheten för särskilda utredningar hos polisen, säger till tidningen att det kommit in en polisanmälan mot en riksdagsledamot.

– Brottet är rubricerat som försök till utnyttjande av barn för sexuell posering – det är vad man i dagligt tal kallar för grooming, säger Mikael Ekman till DN.

Anders Jakobsson, chef på särskilda åklagarkammaren, bekräftar för TT att en anmälan kommit in mot en moderat riksdagsledamot. Han vill inte kommentera mot vem.

– Det är en anmälan från en privatperson som har lämnats in, säger Jakobsson.

TT har sökt Hanif Bali.

 

(TT)

 

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat introduktionserbjudande – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Webb- och e-tidning endast 1 krona första månaden, klicka här! Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Om du även vill ha 4 utgåvor papperstidning första månaden betalar du endast 19 kronor och klickar här! Förnyas automatiskt för 149 kr/mån.