Babylycka bland Skånes storkar
Petter Albinson, ledare för Naturskyddsföreningens storkprojekt, ringmärker en unge i ett bo på taket på Flyinge Kungsgård. Foto: Johan Nilsson/TT-arkivbild


Inte sedan 1917 då storkarna började räknas i Sverige har det funnits så många häckande par och fötts så många storkungar som i år.

Det är på Flyinge Kungsgård i Skåne som Naturskyddsföreningens storkprojekt noterar rekordet i storkungar – 101 stycken.

– Man är ju euforisk. Det visar att vi är på rätt väg och att det finns en framtid för storkarna i Skåne, säger Petter Albinsson, som leder storkprojektet, till SVT Nyheter.

Den vita storken är nu åter på frammarsch i Sverige efter att ha varit borta som häckfågel under flera årtionden. Värst var läget 1956 – då hittade man bara ett enda häckande storkpar.

När ungarna är sex till sju veckor gamla är deras ben tillräckligt tjocka för att ringmärkas. Petter Albinsson åker upp med en kranbil till storkbona för att märka, mäta och väga ungarna.

– När vi gör det här så spelar storkungarna ”döda” och ligger helt still, precis som de ska, det är så de ska bete sig. Då är det lätt att hantera dem och se om de är friska och fina och ringmärka dem, säger han till SVT.

(TT)