Avbröts verkligen investeringen i Klippan på grund av SD?


Företagaren Darko Pervan valde att ställa in en fabriksetablering i Klippan på grund av Sverigedemokraternas framgång. Nu avslöjar bloggaren och debattören Rebecka Weidmo Uvell att han har investerat i en kommun i sitt hemland där ett nationalistiskt parti har större framgång än SD.

Entreprenören och hans inställda planering av en fabrik som tillverkar klickgolv fick stor uppmärksamhet i medier, vilket också Epoch Times skrev om. Satsningen kunde på sikt leda till 500 jobb. Men efter SD:s framgångar tänker han nu investera i andra kommuner och utomlands.

”Jag kan inte som invandrare belöna SD som inte vill ha mig här”, sade Pervan till Veckans Affärer.

Weidmo Uvell skriver att han har investerat mer i Kroatien än i Sverige genom åren – där lönerna dessutom är mycket sämre. Han har flera fabriker där och på bara några år har antalet anställda gått från 50 till 800. Det rör sig om investeringar för 100 miljoner Euro.

Ett av hans bolag ligger i Ogulin. Där är det styrande partiet Croatian Democratic Union, HDZ. Partiet har från början varit nationalistiskt och anklagas för att ha kopplingar till högerextremism. I det senaste regionvalet fick partiet 44 procent av rösterna.

Asylsökande skickas regelbundet tillbaka till Serbien. Enligt rapporter misshandlar och rånar kroatisk polis migranter när de skickas tillbaka. Tidigare kulturministern, Zlatko Hasanbegovic, har dessutom anklagats av Simon Wiesenthal-centret för att vara fascist.

Pervan har sagt att man har fört konstruktiva diskussioner med kommunen hur man skulle kunna lösa problemet med att få upp lastbilar på motorvägen. Enligt bloggaren kan det lika gärna ha handlat om att han ställde orealistiska krav på kommunen som skulle få stå för kostnaderna.

Weidmo Uvell ifrågasätter i sitt blogginlägg om entreprenören verkligen agerat av ideologiska intressen, och menar att det snarare handlar om vinstintressen. Hon påpekar dessutom att SD fick 25 procent av rösterna i Klippan redan 2014.

Enligt henne har Pervans inställda investering i Klippan nu blivit ett slagträ i den politiska debatten där man ”hänvisar till ’vad som händer’ om SD ges inflytande”.