Wikileaksgrundaren Julian Assange släpps inte fri mot borgen. Domaren litar inte på att han skulle infinna sig till en kommande förhandling.
Beskedet kom strax före halv tolv på onsdagen vid ett domstolssammanträde där begäran från Assange togs upp.
I motiveringen till avslaget lyfte domaren bland annat att Assange tidigare ignorerat beslut från rättsväsendet, med hänvisning till att han 2012 tog sin tillflykt till Ecuadors ambassad.
Han bedöms fortfarande ha motiv att hålla sig undan.
– Det finns stark grund för att tro att Assange, om han i dag släppts, inte skulle infinna sig vid domstol för att delta vid överklagandeprocessen, säger domaren Vanessa Baraitser.
Risk för självmord
Hon syftar på USA:s väntade överklagan av beslutet från i måndags, då Baraitser avslog Washingtons begäran om att få 49-åringen utlämnad till USA, där han står anklagad för spioneri och dataintrång.
Baraitser hörsammade visserligen USA:s juridiska argument. Men hon slog fast att Assange är så pass deprimerad och skör att risken är stor för att han tar sitt liv vid en utlämning.
– I rättvisans namn måste USA få en chans att bestrida mitt beslut. Om Assange håller sig undan vid den processen så går de (USA) miste om den möjligheten, säger Baraitser angående beslutet att neka Assange borgen.
Flickvän: Stor besvikelse
Om Assange begäran att släppas mot borgen hade godkänts hade han kunnat försättas på fri fot för första gången på över åtta år. Nu blir han alltså i stället kvar i fängelse i väntan på överklagan från USA.
– Detta är en stor besvikelse, säger Assanges flickvän Stella Moris inför pressuppbådet utanför domstolen.
– Julian borde aldrig ha satts i Belmarsh-fängelset från första början. Jag uppmanar justitiedepartementet att släppa anklagelserna och USA:s president att benåda Julian.
Misstänktes i Sverige
Assange tog i juni 2012 sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London för att undvika utlämning till Sverige, där han då misstänktes för sexualbrott. Han stannade på ambassaden till i april 2019 då han släpades ut.
Det svenska rättsfallet hade då redan lagts ner. Men han fängslades för att brutit mot brittiska borgensregler. Han har därefter fortsatt suttit frihetsberövad i väntan på avgörandet i fallet om utlämning till USA.
(TT-AFP-Reuters)
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Här ser du hur du kan stödja oss.