Medan arbetsgivarna skriker efter folk så ökar nu arbetslösheten för första gången på fyra år.
Klyftan ökar och de utrikes födda står för klart över hälften av de arbetslösa.
I slutet av april var 364 500, eller 7,5 procent av arbetskraften, inskrivna som öppet arbetslösa eller i olika program hos landets arbetsförmedlingar. Det är 4 000 fler än vid samma tidpunkt i fjol och därmed första gången som arbetslösheten ökar sedan 2013.
208 300 av dessa är födda utomlands, 21 000 fler på ett år. Det är en direkt effekt av den stora flyktingtillströmningen hösten 2015. Dessa människor börjar nu i allt större utsträckning söka jobb, men det tar av naturliga skäl tid för många att få in sina fötter på den svenska jobbmarknaden.
Inte gångbar
Arbetsförmedlingens siffror visar att allt färre går från arbetslöshet till jobb.
Den utvecklingen gör att arbetslösheten bedöms fortsätta öka i år. Och tudelningen på arbetsmarknaden blir allt större, enligt Andreas Mångs, analytiker på Arbetsförmedlingen.
-En allt större andel saknar en utbildning som är gångbar på den svenska arbetsmarknaden, säger han.
Bland de inrikes födda ligger arbetslösheten "på väldigt låga nivåer" och bedöms snart ha bottnat, enligt Andreas Mångs.
Fortsatt hett
Men ökningen av arbetslösheten ska inte ses som att hettan på arbetsmarknaden avtagit, enligt Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén. Bristen på arbetskraft är fortsatt stor, vittnar många branscher om. Och trots att arbetslösheten bland de utrikes födda ökar så gör även antalet sysselsatta det.
Samtidigt faller ungdomsarbetslöshet kraftigt, även om tudelningen mellan inrikes och utrikes född tilltar även bland de unga. Sammanlagt var 53 800, 10,2 procent, i åldrarna 18 till 24 år inskrivna som arbetslösa i slutet av april. För ett år sedan var de siffrorna 60 900 eller 11,6 procent.
(TT)