Turkiet klipper förbindelserna med Nederländerna på regeringsnivå, och överväger att omvärdera flyktingavtalet med EU.
Reaktionen kommer sedan turkiska ministrar förbjudits att hålla valtal i några EU-länder inför folkomröstningen i april.
Turkiets biträdande premiärminister Numan Kurtulmus meddelar att Nederländernas ambassadör portas från Turkiet och att kontakter mellan länderna på regeringsnivå kommer att upphöra. Nederländska diplomater kommer också att hindras från att flyga till Turkiet.
– Vi gör exakt samma sak som de gjorde mot oss. Vi kommer inte att tillåta plan med nederländska diplomater eller sändebud att landa i Turkiet eller att använda vårt luftrum, säger Kurtulmus vid en presskonferens på måndagen.
Resevarning
Turkiet har i en formell protest anklagat Nederländerna för att ha brutit mot Wienkonventionen, när utrikesminister Mevlüt Çavusoglu i lördags nekades att landa i Nederländerna för att hålla ett kampanjmöte och socialminister Fatma Betül Sayan Kaya senare eskorterades ut ur landet.
Nederländerna utfärdade en resevarning till medborgare som befinner sig i Turkiet. De uppmanas att iaktta försiktighet och undvika folksamlingar med anledning av den diplomatiska krisen mellan länderna.
Omprövning
Kurtulmus upprepade beskedet från Turkiets EU-minister Ömer Çelik att avtalet med EU som går ut på att Turkiet ska hindra migranter att tag sig vidare till EU-området ska omprövas.
EU:s utrikeschef Federica Mogherini har förgäves uppmanat den turkiska ledningen att besinna sig. Hon understryker att det är nödvändigt att undvika att konflikten trappas upp.
"EU uppmanar Turkiet att undvika överdrivna uttalanden och handlingar som riskerar att ytterligare förvärra situationen", säger Mogherini i ett uttalande som även är undertecknat utvidgningskommissionären Johannes Hahn, rapporterar AFP.
Storgräl
Ömer Çelik kontrar med att Mogherini har gjort ett "fullständigt felaktigt uttalande" med ett språkbruk som inte är lämpligt i egenskap av utrikeschef.
Turkiet är mitt uppe i ett storgräl även med Nato-kollegan Tyskland, som i likhet med Nederländerna nekat turkiska ministrar att hålla kampanjmöten där. President Recep Tayyip Erdogan har jämfört det med nazifasoner. Förbundskansler Angela Merkel har reagerat skarpt mot jämförelsen.
(TT-Reuters)